Sosyal Medya

Coğrafyamız

Darbeden 2 yıl sonra Mısır

Mısır’da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinin üzerinden 2 yıl geçti. İnsan hakları kuruluşları ve siyaset bilimcilere göre Sisi yönetimi hak ihlalleri, ekonomi ve ülke barışı konularında Mübarek'i aratacak nitelikte.



Mısır’da darbeden bu yana geçen iki yıl içinde Sina Yarımadası’nda militan saldırılarda büyük artış görülürken, çatışmalar ve bombalı saldırılarda yüzlerce kiÅŸi öldü. Hafta içinde ülkenin önde gelen savcılarından HiÅŸam Bereket’e düzenlenen suikastı, IŞİD’e baÄŸlılık yemini eden Sina’daki militanların saldırıları izledi. Darbeyle baÅŸa gelen CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi’nin Sina’da göz açtırmayan operasyonlarına raÄŸmen bölgede bir türlü istikrar saÄŸlanamadı.  ÇarÅŸamba günü Mısır F-16’ları askeri kontrol noktalarına beklenmedik saldırılar düzenleyen militanları Sina’da bombardımana tuttu.

'Baskılar geri döndü'

Eski CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek’i deviren 2011 ayaklanmasının öncü gruplarından 6 Nisan hareketi mensubu Muhammed Nebil, Sisi yönetiminin Mübarek’i aratmadığı görüÅŸünü dile getirirken,  “Baskılar geri döndü. Ä°nsanlar rastgele tutuklanıyor. Tamamıyla siyasi bir baÅŸarısızlık söz konusu” diyor.
Mısır’da en büyük baskıyı Mursi’nin devrilmesine karşı çıkanlar görüyor. Son 2 yılda Mursi ile Müslüman KardeÅŸler’in liderleri dâhil yüzlerce kiÅŸi ölüm cezasına çarptırıldı.
Ülkedeki laik muhalifler de hapis cezaları ve baskılardan nasibini aldı. Ä°nsan hakları örgütleri, hak ihlâllerinin ‘had safhaya ulaÅŸtığı’nı savunurken Af Örgütü’nden Hacı Sahravi, “Mısırlı yetkililer otoritelerine karşı çıkan hiçbir ÅŸeyin kendilerine engel olamayacağını gösterdiler” yorumunu yapıyor. 

Yeni 'terörle mücadale yasası'

Savcı Bereket’e suikast ile Sina’da ÇarÅŸamba günü asker ve militan toplam 100 kiÅŸinin öldüÄŸü saldırılardan sonra Sisi yönetiminden  idamları ‘bir an önce infaz etme’ çaÄŸrıları yükselmeye baÅŸladı. Kabine de hızlıca yeni ‘terörle mücadele yasası’nı kabul edip Sisi’nin önüne koyarken, üstüne de “Åžehitlerimizin intikamını almak için süratli adımlar’ notunu düÅŸtü.
AFP’ye konuÅŸan Washington Institute’den siyaset bilimci Eric Trager,  bu yasayla Sisi’nin çoÄŸu Müslüman KardeÅŸler üyesi  bütün muhaliflerini ‘kara listeye’ alacağını düÅŸünüyor. Trager, “Mısırlıların çoÄŸu birçok kentte terör saldırılarından korktuÄŸu için bu yasayla gelecek baskıları destekleyecektir” öngörüsünde bulunuyor.

Ä°stikrar arayan ekonomi

Son 2 yılda Sisi’nin ekonomi karnesi de beklediÄŸi gibi olmadı. Kahire’nin büyüme hedefi yüzde 7. Ve bu hedef çoÄŸunlukla piramitlerin ve diÄŸer turistik bölgelerden gelecek turizm gelirlerine dayanıyor. Ancak 2010’da 15 milyon olan turist sayısı 2014’te 10 milyona düÅŸtü. Darbe sonrası ‘hafif kımıldanma’ olsa da ekonomistler Sisi yönetiminin ‘köklü yapısal reformlar’ yapması gerektiÄŸi kanaatinde.

Sisi en son mart ayında uluslararası bir yatırımcı konferansı düzenledi.  9 milyar doları SüveyÅŸ Kanalı’na olmak üzere toplam 36 milyar dolarlık bir yatırım topladı.  Kahire merkezli Signet adlı düÅŸüncü kuruluÅŸunun direktörü Angus Blair, SüveyÅŸ Kanalı’na yatırımların ülke ekonomisine ‘büyük katkısı’ olacağı konusunda iyimser deÄŸil. Blair, “SüveyÅŸ kanalı etrafındaki geliÅŸmeler deÄŸil de ben asıl iÅŸ alanı yaratacak yeni altyapı yatırımlarının olup olmayacağını görmek isterdim” diyor.

Ülkede yüzde 13.5’luk enflasyon da önemli bir sorun. Blair’e göre yılda 2.5 milyon nüfus artışına sahip Mısır’da bu artışı karşılamak için en az yüzde 8 ekonomik büyüme ÅŸart. Mısır’da mevcut büyüme oranı ise yüzde 5.

Kaynak: AFP, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.