Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sebep Mısır, sonuç Gazze

Ortadoğu uzmanları, Mısır’da kaosun kapıda ve hedeflerden birinin de Gazze’yi istikrarsızlaştırmak olduğunu söyledi.



Habertürk'ten Arif Balkan'ın haberine göre; MISIR'ın Sina Yarımadası'nda, önceki gün IŞİD'in askeri noktalara yönelik düzenlediÄŸi saldırılar sonrasında örgütle ordu arasında yaÅŸanan çatışmalar ve Müslüman KardeÅŸler'e (Ä°hvan) yönelik baskın, gözleri ülkeye çevirdi.

2013'te darbeyle göreve gelen CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah es Sisi yönetimine direnen Sina'da, 100'ü aÅŸkın kiÅŸinin öldüÄŸü saldırıların ardından ordudan, “Teröristleri bölgeden arındırma konusunda kararlıyız” açıklaması geldi. Ordunun IŞİD'e yönelik operasyonları sürerken hafta başından beri baÅŸkent Kahire'de eylem düzenleyen Müslüman KardeÅŸler üyelerinin evine baskın düzenlendi. Eski milletvekili Nasır el Hafi'nin de aralarında olduÄŸu 13 kiÅŸi öldü.

Daha sonra Müslüman KardeÅŸler Sisi'ye karşı ayaklanma çaÄŸrısı yaptı. Sina ve Kahire'de yaÅŸananlar “Ülke yeniden kaosun eÅŸiÄŸinde mi?” sorusunu akla getirdi. Ülke ve bölgeyi nelerin beklediÄŸini uzmanlar yanıtladı.

Binlerce kiÅŸi cenaze töreninde IŞİD'in saldırısında ölen Mısırlı komutanlardan Muhammed EÅŸref'in tabutu omuzlarda taşındı. Yapılan cenaze töreninin ardından EÅŸref topraÄŸa verildi. Törene binlerce kiÅŸi katıldı. IŞİD militanlarının intihar ve silahlı saldırılarında 100'den fazla kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

BÄ°NLERCE KİŞİ CENAZE TÖRENÄ°NDE

IŞİD'in saldırısında ölen Mısırlı komutanlardan Muhammed EÅŸref'in tabutu omuzlarda taşındı. Yapılan cenaze töreninin ardından EÅŸref topraÄŸa verildi. Törene binlerce kiÅŸi katıldı. IŞİD militanlarının intihar ve silahlı saldırılarında 100'den fazla kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

AraÅŸtırmacı-Yazar Nevzat Çiçek

Ä°HVAN'I ŞİDDET'E ÇEKMEK Ä°STÄ°YORLAR

“MISIR'da seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi özelinde Ä°hvan'a uluslararası bir darbe düzenlendi. Sisi cuntası, Ä°hvan'ı ÅŸiddet sarmalına sokmak için çok çalıştı. Ä°hvan ise darbeye karşı en büyük gücünü sivil direniÅŸinden aldı, öldürüldü ama öldürmeyi seçmedi.

Ä°hvan'ın ÅŸiddete bulaÅŸtırılması ile ilgili olarak daha önce ciddi bir plan devreye sokuldu. Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinden sonra getirilen silahlarÄ°hvan gençlerinin eline verildi. Ä°hvan silahları toplayıp gençlerin ÅŸiddetten uzak durmasını saÄŸladı.

‘KRÄ°TÄ°K ÜÇGEN'

Åžu an Mısır'da parlatılan, Ä°hvan gençlerine de kancayı atan ve Mısır'da Sina saldırılarını üstlenen Ensar Beytul Makdis 2011'de kuruldu. IŞİD, Sina bölgesini ‘Sina Vilayeti' olarak isimlendirip oradaki üyelerine bölgedeki ordu hedeflerine saldırmaları talimatını verdi. Saldırı bölgeleri Mısır'ın Gazze sınırında yer alıyor ve aynı zamanda Sina-Gazze- Ä°srail üçgenine açılıyor.

Yakın geçmiÅŸte IŞİD, Suriye'de yaptığı bir açıklamayla HAMAS ve El Fetih'e de saldıracağını duyurmuÅŸ ve Filistinli örgütlere savaÅŸ ilan etmiÅŸti. IŞİD, Sina üzerinden Gazze'yi istikrarsızlaÅŸtırmakla görevli. IŞİD'in kurgusu, SüveyÅŸ'in batısında bağımsız ve Gazze'yi boÄŸacak, Gazze'nin lojistiÄŸini kesecek bir güç kurmak olacak. Bu nedenle IŞİD, bölgede kaos yaratma vazifesini sürdürüyor.”

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Araştırmacısı Nebahat Tanrıverdi

'ÜLKE Ä°ÇÄ°N KAOS KAPIDA'


“IŞİD, Sina'da giderek zemin kazanıyor. YaÅŸananlar, kayıtlara geçen en kanlı olaylar dizisi. Mısır, dün gece apar topar yasa hazırladı. Terörle mücadele adı altında çok ciddi uygulamalar getirildi. Polisin, ordunun ve savcıların yetkisi darbenin ardından çok fazlaydı, ÅŸimdi perçinlendi. Saldırılar Mısır'daki iÅŸleri daha da karmaşık hale getirecektir. Sina tam bir kapalı kutu. Bölge uzun zamandır sisteme entegre deÄŸil. Kendi başına. 2013'ün ardından Sina'daki silahlı yapılar güçlendi. Mısır için kaos kapıda.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.