Sosyal Medya

Sağlık

Fazla su öldürebilir

ABD'li araştırmacılar, spor sırasında aşırı su içilmesinin ölüme dahi yol açabileceği konusunda uyarıyor.



ABD'de düzenlenen Spor SaÄŸlığı Paneli'ne katılan bir grup doktor, spor saÄŸlığı uzmanı, kondisyoner ve akademisyen, yayınladıkları bildiride "Spor yaparken aşırı su tüketimi sadece eski bir inanış deÄŸil, aynı zamanda oldukça da tehlikeli" dendi.

Spor yapan kiÅŸilerin sadece susadıkları zaman su içmesi gerektiÄŸini belirten uzmanlar, aşırı su tüketimi nedeniyle spor esnasında kandaki sodyum seviyesinin düÅŸtüÄŸünü ve kiÅŸilerin hiponatremiye girebileceÄŸini ifade ediyor.

SPOR YAPARKEN FAZLA SU Ä°ÇMEK ÖLDÜREBÄ°LÄ°R

"Sadece çok tempolu kardio çalışması yapacak olan kiÅŸilerin hızlı ter atımı baÅŸlamadan ve susama hissi gelmeden önce su içmesinde bir sorun yaÅŸanmıyor"denen açıklamada, spor esnasında fazla su tüketiminin baÅŸ dönmesi, bulantı ve hatta beyin ödemine dahi yol açabileceÄŸi uyarıları yapılıyor.

En az 14 sporcunun egzersiz sırasında aşırı su içtikleri için hayatını kaybettiÄŸi ifade edilen açıklamada aşırı su tüketiminin vücutta yarattığı sorunlar ÅŸöyle açıklanıyor: "GereÄŸinden fazla su içilince kanda sodyum azalıyor. Böbreklerde çok fazla sıvının birikmesinin ardından vücuttaki hücreler aşırı sıvıyı depolamaya gayret etmeye baÅŸlıyor. Bu da vücudun farklı yerlerinde ödemlere neden oluyor. Beyinde oluÅŸabilecek ödemler ise komaya hatta ölüme dahi yol açabiliyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.