Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD'den ABD'ye 'Türkiye'yi engelleyin' çağrısı

PYD, ABD ve Fransa'dan, Türkiye'nin Suriye'nin belli bir bölümüne yönelik muhtemel müdahalesine izin verilmemesi çağrısında bulundu



Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluÅŸturması ile ilgili tartışmalar devam ederken, PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PYD EÅŸ BaÅŸkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bağımsız bir devlet kurma niyetlerinin olmadığı belirtildi. Açıklamada, ABD ve Fransa'dan, Türkiye'nin Rojava ve Suriye'nin belli bir bölümüne yönelik muhtemel müdahalesine izin verilmemesi istenildi.

Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) EÅŸ BaÅŸkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye yetkililerinin Rojava ve Suriye topraklarına müdahale tehditlerinde bulunduÄŸu iddia edildi. PYD açıklamasında 6 madde baÅŸlıklar halinde ÅŸöyle sıralandı:

"Devletlerarası sınır ve komÅŸuluklara saygıyla yaklaşıp, uluslararası anlaÅŸmalara göre hareket ediyoruz.

Bağımsız bir devlet kurma niyetimiz yok. Türkiye cumhurbaÅŸkanının bahsettikleri yerinde olan ÅŸeyler deÄŸildir. DoÄŸru olan Demokratik Özerklik Yönetimi'ni geliÅŸtirerek Suriye karmaÅŸasında çözümün numunesi olarak çalışıyoruz. KomÅŸu ülkelerinin müdahale etme gibi bir hakları yoktur.

PYD olarak ve Demokratik Özerklik Yönetimi içerisinde yer alan tüm ortaklarımız bir kez daha belirtmek istiyoruz; komÅŸularımızın kendi iç düzenlerini bozmak ya da ayaklar altına almak gibi bir niyetimiz yoktur. Umut ediyoruz ki, Suriye'ye müdahale gibi BM anlaÅŸmasına uymayacak ve komÅŸuluk deÄŸerlerini sarsmayacak yaklaşımlara gidilmez.

Biz uluslararası anlaÅŸmalar yardımına göre teröre karşı mücadele ediyoruz.

Rojava'ya askeri müdahalenin etkisi hem bölgede, hem de devletlerarasında büyük bir etkiye yol açacaktır. Yine Suriye'nin ve OrtadoÄŸu'nun siyasi durumunu daha da karmaşık hale getirecektir. Biz büyük ülkelerden özellikle de Türkiye ile NATO'da yer alan devletlerden Amerika ve Fransa'dan umut ediyoruz ki, Türkiye'nin Rojava ve Suriye'nin belli bir parçasına yönelik muhtemel müdahalesine izin verilmesin.

YPG güçleri ve müttefikleri, Rojava bölgesinde diktatör rejim ve çete gruplarına karşı Rojava topraklarını savundu. Rojava topraklarını savunmak için birçok bedel ödediler. Åžuanda da saldırılar nereden gelirse gelsin hazır durumdayız."

Açıklamanın devamında, "Suriye'nin birliÄŸi ve tüm haklarıyla tüm oluÅŸumları savunacak demokratik çerçevede bir sistem istiyoruz. KomÅŸu ülkelerle iyi iliÅŸkiler temelinde toplumlarla iliÅŸkilerimiz oluÅŸturmak istiyoruz. Teröre karşı koalisyonun bir parçasıyız. Bunun üzerine Türk yetkililerinden provakatif siyasetti bırakmaları çaÄŸrısında bulunuyoruz" denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.