Sosyal Medya

Dünya

'Mescid-i Aksa Yahudilere açılacak' iddiası

İsrail ve Ürdün arasında, Yahudi ve Hristiyanların Mescid-i Aksa'ya girebilmesi için müzakere yürütüldüğü iddia edildi.



Ä°srail ordusunun, "güvenlik" gerekçesiyle Batı Åžeria'da bir dizi yeni tedbir aldığı belirtildi. 

Ä°srail devlet radyosunun, ordunun açıklamasına dayandırdığı haberine göre, düzenlenen "tehlikeli operasyonlar" nedeniyle Batı Åžeria'daki Filistinlilerin hareket alanı, Kudüs ve ülkeye giriÅŸ konularında bir dizi özel güvenlik tedbiri alındı. 

Haberde, 16 ile 30 yaÅŸ arasındaki Filistinli kadınlar ile 30 ile 50 yaÅŸ arasındaki Filistinli erkeklerin cuma günleri Mescid-i Aksa'da namaz kılabilmeleri için izin belgesi almaları gerektiÄŸi, belirtilen yaÅŸ aralığının üzerindeki kadın ve erkeklerin Mescid-i Aksa'ya izin belgesi olmaksızın girebileceÄŸi kaydedildi.

Böylece Ä°srail'in, 40 yaÅŸ üstündeki Batı Åžerialılara ramazan ayı boyunca cuma günleri Kudüs'e giriÅŸ izni verme uygulamasında geri adım attığı dile getiriliyor.

Filistinlilere yönelik baskı artıyor

Ä°srail ordusunun ayrıca Ramallah'ın kuzeyindeki Beyt Ä°l Kontrol Noktası'nı kapattığı ifade edilen haberde, daha önce gerçekleÅŸtirilmiÅŸ bir koordinasyon olmadıkça Filistinlilerin giriÅŸ ve çıkışının yasaklandığı belirtildi.

Haberde, Filistinlilerin, Ramallah ile El-Calzon Mülteci Kampı arasında ulaşımı saÄŸlayan 60. Cadde'yi de kullanmalarının yasaklandığı bildirildi.

Ä°srail içerisindeki Filistinlilerin kurduÄŸu "1948 Toprakları Ä°slami Hareketi" tarafından, 10 Haziran'da yapılan açıklamada, ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya akın edilmesi çaÄŸrısında bulunulmuÅŸtu.

Söz konusu çaÄŸrı üzerine Ä°srail polisinin, DoÄŸu Kudüs'te ramazan ayı boyunca cuma günleri güvenlik önlemlerini artıracağı, Mescid-i Aksa'ya giriÅŸlerde 40 yaşın altındaki erkeklere izin verilmeyeceÄŸi ancak kadınlar için yaÅŸ sınırlaması getirilmediÄŸi belirtilmiÅŸti.

"Mescid-i Aksa Yahudilere açılacak" iddiası

Ä°srail ve Ürdün arasında, Yahudi ve Hristiyanların Mescid-i Aksa'ya girebilmesi için müzakere yürütüldüÄŸü iddia edildi.

Ä°srail'in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Ürdün ve Ä°srail arasındaki müzakereler birkaç aydır devam ediyor.

Ä°srail, Ürdün ve Filistin yönetimi arasında yapılan toplantının ardından, "böyle bir adımın Mescid-i Aksa'da barışın sürdürülmesine yardımcı olacağı sonucuna varıldığı" öne sürülen haberde, Ä°srail BaÅŸbakanlık ofisinden bir yetkilinin ise "Mescid-i Aksa'nın statükosu hakkında bir müzakerenin yürütülmediÄŸini" söylediÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.