Coğrafyamız
'Ä°srail'i UCM'ye ÅŸikayet edeceÄŸiz'
Gazze'ye giden 3. Özgürlük Filosu'nda ve uluslararası sularda İsrail'in müdahale ettiği "Marianne" gemisinde olan Avrupa parlamenteri Ana Miranda, "İsrail'in meşru olmayan korsan müdahalesini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edeceğiz" dedi.
Gazze'ye giden 3. Özgürlük Filosu'nda yer alan ve uluslararası sularda Ä°srail'in müdahale ettiÄŸi "Marianne" gemisinde bulunan Ä°spanya'nın Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) partisinden Avrupa parlamenteri Ana Miranda, salı sabahı serbest bırakılıp uçakla Tel Aviv'den Madrid'e gönderildikten sonra Ä°spanyol Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.
Ä°srail'in müdahalesini "korsan bir hareket" olarak adlandıran Miranda, "Ä°srail'in bu korsan müdahalesinin hiçbir uluslararası meÅŸruluÄŸu yoktur. Ä°srail'in meÅŸru olmayan korsan müdahalesini, insan hakları ihlalini ve orantısız gücünü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) ÅŸikayet edeceÄŸiz" dedi.
Ä°talya'nın güneyindeki Messina Limanı'ndan 10 gün önce "Marianne" gemisine bindiÄŸini ve tam bir yasallıkla uluslararası sularda seyahat ettiklerini anlatan Miranda, Ä°srail'in müdahalesi sırasında yaÅŸananları ÅŸu ÅŸekilde dile getirdi:
"Ä°lk baÅŸta bir hayalet gemi gibi bizi izlediklerinin farkına vardık. Gece 23.00'dan sonra 3 zodyak bot ve 1 gemi ile üzerimize doÄŸru geldiklerini anladık. Saat 24.20'de hepimiz giyinip, barışçıl bir direniÅŸ göstermek için gemide hazırlandık. Telefonla gemimize çıkacaklarını ve bizimle müzakere edeceklerini söylediler. Ä°lk baÅŸta çok normal bir ÅŸekilde bizimle sohbet edip, bize Ä°srail'in demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke olduÄŸunu, Gazze'ye insani yardım yaptıklarını söylediler. Daha sonra da savaÅŸ kıyafetli, yüzleri maskeli, silahlı 4 asker geminin kumanda odasına girmeye çalıştı. 15 dakikalık bir arbede yaÅŸandı. Bu sırada orantısız güç uyguladılar. Bizi ittirip, çekiÅŸtirdiler. Benim de kolum ve ayağım morardı. Ellerinde elektrik ÅŸok aletleri vardı. Daha sonra geminin kontrolünü alıp bizi AÅŸdot Limanı'na götürdüler."
"Dalga geçer gibi 'Ä°srail’e hoÅŸgeldiniz' dediler"
AÅŸdot Limanı'nda kendilerini Ä°srail basınından çok sayıda bekleyenin olduÄŸunu, Ä°srail'in bu "korsan saldırıyı sanki bir baÅŸarı gibi sunmaya çalıştığını" söyleyen Miranda, "AÅŸdot Limanı'nda cep telefonlarımızı aldılar ve ÅŸifrelerini sordular. Ben ilk baÅŸta ÅŸifreyi vermeyi reddettim ama sonra vermek zorunda kaldım. Bize güzel gözükmek için su, yemek, tepsi içinde güzel meyveler vermeye çalıştırlar ama hepimiz bunları reddettik. Tuvalete sadece 3'er kiÅŸi halinde 2 asker eÅŸliÄŸinde gitmemize izin veriyorlardı" dedi.
Ä°srail makamlarının ayrıca alıkoyduÄŸu "Marianne" mürettebatındaki aktivistlere "Ä°srail'e hoÅŸgeldiniz" yazılı birer zarfta verdiÄŸini anlatan Avrupalı parlamenter, "Dalga geçer gibi bir komik mektup verdiler. Mektupta 'Ä°srail'e hoÅŸgeldiniz' denilerek, 'sanırız denizde seyahat etmeyi bilmediÄŸinizden yolunuzu kaybettiniz' gibi ifadeler bile vardı. Ä°srail'in Hamas adlı terörist bir örgütle mücadele ettiÄŸi, demokratik ve ifade özgürlüÄŸüne saygı gösteren bir ülke olduÄŸu, Gazze'ye her gün insani yardım ulaÅŸtırdığı yazılıyordu. Oysa Ä°srail, uluslararası korsancılık yapan, acıması olmayan, barışçıl giriÅŸimi manipüle eden, yalan söyleyen, orantısız güç uygulayan bir demokrasi" diye konuÅŸtu.
"Ä°srail bilmeli, giriÅŸimlerimiz devam edecek"
Ä°srailli yetkililerin kendilerine "Batı Sahra'ya, Kürdistan'a niye gitmiyorsunuz? Gazze'ye insani yardım yapacaksanız bize verin biz ulaÅŸtırırız" dediÄŸini kaydeden Miranda, "Filistin halkına saldırıların devam ettiÄŸi sürece bizim giriÅŸimlerimiz devam edecektir. Ä°srail bunu böyle bilmeli. Ben hemen bugün geri dönmeye, Özgürlük Filosu'na katılmaya hazırım. Ä°sveç bandralı, Avrupalı bir gemi ile uluslararası sularda seyrederken, kıyıya 90 mil uzaklıktayken bize korsanca müdahale ettiler. Ä°srail'in hiç bir hukuksal gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.
Miranda, Tel Aviv'den uçaÄŸa binmesi için bir suçlu gibi havaalanına kadar polis eÅŸliÄŸinde geldiÄŸini belirterek, Ä°beria uçağına bindiÄŸinde kapıdaki hostesin kendisine "Böyle devam edin. Barış için sizin gibi insanlara ihtiyaç var" demesinden büyük ÅŸevk aldığını söyledi.
Miranda ayrıca, Ä°srail'e alıkoyduÄŸu diÄŸer kiÅŸileri hemen bırakması çaÄŸrısı yapıp, UCM’ye hem kiÅŸisel hem de kurumsal olarak Ä°srail hakkında suç duyurusu yapacaklarını duyurdu.
Miranda, Ä°srail'in müdahalesine raÄŸmen 3. Özgürlük Filosu giriÅŸiminin baÅŸarılı olduÄŸunu vurgulayarak, "Bu gemilere siyasetçiler, gazeteciler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yazarlar bindi. En azından Gazze'ye yönelik sessizlik ablukasını yıktık" dedi.
Marianna’ya müdahale
Ä°srail ordusu, Gazze'ye uygulanan ablukaya dikkat çekmek amacıyla yola çıkan teknelerden biri olan "Marianna" adlı tekneye pazar gecesi müdahale etmiÅŸti. Tekneyi AÅŸdot Limanı'na götüren Ä°srail, aralarında eski Tunus lideri Marzuki'nin de olduÄŸu aktivistleri gözaltına almıştı.
Tunus'un eski cumhurbaÅŸkanı Muhammed Munsif Marzuki ve Ä°srail parlamentosundaki Filistinli milletvekillerinden Basil Gattas'ın olduÄŸu tekne, öncü unsur olarak uluslararası sulara ulaşırken, diÄŸer tekneler de aynı güzergâhı takip ediyordu.
Ä°srail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüÄŸü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nu oluÅŸturan beÅŸ teknede toplam 48 kiÅŸi yer alıyor.
Ä°srail ordusunun müdahale ederek el koyduÄŸu "Marianna" teknesi daha sonra AÅŸdot Limanı'ndaki donanma üssüne götürülmüÅŸtü.
Teknenin AÅŸdot Limanı'na götürülmesinden sonra içindeki aktivistler sorgulanmış, sorgulamalardan sonra Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na götürülerek sınır dışı edilmiÅŸti.
Ä°srail Ordusu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Askerler Gazze deniz ablukasını delme giriÅŸiminde bulunan tekneyi ziyaret ederek arama yaptı" ifadesine yer verilmiÅŸti.
Mavi Marmara saldırısı
Abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götüren Özgürlük Filosu kapsamında katılan Mavi Marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda Ä°srail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonucunda 10 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, çok sayıda kiÅŸi de yaralanmıştı. Ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren Ä°srail’le Türkiye’nin iliÅŸkileri kopma noktasına gelmiÅŸti.
BM'nin 105 sayfalık raporu, Ä°srail komandolarının gemide örgütlü ve ÅŸiddetli bir direniÅŸle karşılaÅŸtıklarını öne sürmüÅŸ, askerlerin kendilerini korumak için güç kullanmaları gerektiÄŸini savunmuÅŸtu.
Buna karşın Ä°srail askerlerinin "aşırı ve mantıksız" güç kullandığını vurgulayan BM raporu, yolcuların hayatlarını kaybetmesini kabul edilemez bulmuÅŸtu ve Ä°srail askerlerinin daha sonra da yolculara kötü muamele ettiÄŸini aktarmıştı.
Rapor, Ä°srail'e üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması ve tazminat ödemesini tavsiye etmiÅŸti.
Dikkat çeken bir baÅŸka nokta ise raporun, Ä°srail'in Gazze'yi deniz ablukası altında tutmasını yasalara uygun bulması olmuÅŸtu.
Raporun içeriÄŸine sert tepki gösteren Türkiye, Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkilerin ikinci kâtip düzeyine düÅŸürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmiÅŸti.
Kaynak: Al Jazeera ve AA
Henüz yorum yapılmamış.