Sosyal Medya

Dünya

IŞİD'i ABD mi icat etti?

The Guardian yazarı Seumas Milne, Ortadoğu'yu dizayn etmek için IŞİD'in nasıl kullandığını ortaya koydu.



Milne, “ABD DAEÅž'in Irak ve Suriye'de yükseliÅŸini nasıl besledi?” baÅŸlıklı yazısında, ABD istihbarat raporlarında Irak ve Suriye'de Selefi bir devletin yükseliÅŸinden daha 2012 yılında bahsedildiÄŸini, fakat ABD ve Batılı güçlerin buna karşı önlem almak bir yana, tam tersine bu durumu desteklediklerini ortaya koydu.

Pentagon 2012'den beri Selefi bir devlet istiyordu

2012 yılının AÄŸustos ayında yazılan sözkonusu raporda, Batı'nın o dönemki iddialarına tezat olacak biçimde Irak el-Kaide'si (daha sonra IŞİD'e dönüÅŸtü) ve Selefi silahlı gruplar Suriye'deki isyanın kontrolün elinde tutan baÅŸat güç olarak tanımlanıyor. Pentagon'un raporu, “ABD'nin istediÄŸi ÅŸey, Suriye'de ilan edilmiÅŸ ya da edilmemiÅŸ bir Selefi yönetimi kurulma ihtimalinin güçlenmesidir” diye devam ediyor.

15-06/30/belg.JPG
Pentagon'un belgelerinde, Suriye'nin doÄŸusunu Selefi bir oluÅŸumun kontrol etmesi ihtimalinden 'tam olarak istenen ÅŸey' diye bahsediliyor. Ayrıca belgelerde Irak'ın toprak bütünlüÄŸünün tehlikeye girdiÄŸinden de bahsediliyor.

IŞİD ile Irak'ın toprak bütünlüÄŸü de bozuldu

IŞİD, Irak ve Suriye'de terör estirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu ülkelerin tpra bütünlüÄŸünün fiilen ortadan kaldırıyor. 

Milne, “Suriye isyanının birinci yılında, ABD ve onun müttefikleri, aşırı tutucu grupların hâkimiyetinde olduÄŸunu bildikleri bir muhalefeti destekleyip silahlandırmakla kalmadılar; Irak'ın birliÄŸine karşı büyük bir tehdit olmasına raÄŸmen, bir Sunnî tamponu olarak DAEÅž'in ortaya çıkışına göz yumdular” diyerek Irak'ın toprak bütünlüÄŸünden yana olduÄŸunu söyleyen ABD'nin aslında bölünmeye yönelik adımlar attığını ortaya koyuyor. 

Emperyalist 'böl ve yönet' politikası

“Batılı politikacılar bir toplu görüÅŸme yapıyor ve bugünün teröristleri yarının özgürlük savaÅŸçılarına, müttefiklerse düÅŸmana dönüÅŸüveriyor” diyen Milne, ABD'nin bugün Irak ve Suriye'de uyguladığı politikanın klasik 'böl ve yönet' politikası olduÄŸunu söylüyor.

ABD'nin 1980 yılında Afganistan'daki savaÅŸta el-Kaide'yle birlikte hareket ettiÄŸini hatırlatan yazar, "Amerikan güçleri Suriye'de bir grup isyancıyı desteklerken, öbür grubu bombalar. Yemen'de Ä°ran destekli Husi güçlerine karşı Suudi Arabistan ordusunun mücadelesini desteklerken, Irak'ta IŞİD'e karşı Ä°ran ile birlikte etkin askeri operasyonlar tertip eder" diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.