Sosyal Medya

Güncel

'Şeyh Said kıyamı Kürtçü değil İslami bir kıyamdı'

Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 90'ıncı yıl dönümü münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan İTTİHAD âlimlerinden Molla Sahap Korkutata, Şeyh Said'in kıyamının bazılarının dediği gibi Kürtçü değil İslami bir kıyam olduğunu söyledi.



Bölgenin tanınmış ve Ä°TTÄ°HAD âlimlerinden Molla Sahap Korkutata, Åžeyh Said Hazretleri ve 47 dava arkadaşının Åžark Ä°stiklal Mahkemeleri tarafından idam ediliÅŸinin 90. yılı münasebetiyle önemli açıklamada bulundu.

Konuyla ilgili Ä°lke Haber Ajansı'na (Ä°LKHA)  açıklamalarda bulunan Korkutata, hak dava uÄŸrunda ÅŸehit düÅŸenlerin unutulmayacağına vurgu yaptı. Korkutata, “Åžeyh Said Hazretlerinin bu yılki vefat yıldönümü Ramazan ayına denk geldi. Åžeyh Said Efendi 29 Haziran 1925'te yani bundan tam doksan yıl önce idam edildi. Tabi biz idam edildi diyoruz ama idam demek yok olmak anlamına gelmektedir. Oysaki Åžeyh Said hazretleri ve dava arkadaÅŸları ÅŸehit oldular ki Kur'an buna delildir ki ÅŸehitler ölmez. ‘Onlar diridirler ve Allah katında rızıklandırılmaktadırlar.'” dedi.

“Devamlı surette onların davalarıyla aydınlanıyoruz”

Ä°slam âleminin kendi büyülerini hiçbir zaman unutmadıklarını dile getiren Korkutata, “Ä°slam âlemi hiçbir zaman kendi büyük insanlarını unutmuyor. Batıl davalara baktığımızda o davanın insanları kendi büyüklerini unutuyorlar, belki yılda bir saygı duruÅŸuyla anıyorlar. Fakat Ä°slam dinine baktığımız zaman kendi büyüklerini hiçbir zaman unutmuyor. Onların davaları bizim için bir ışık, bir güneÅŸtir. Biz devamlı suretle onların davalarıyla aydınlanıyoruz. Örnek verecek olursak; bir Hz. Hamza 1400 küsur sene evvel ÅŸehid olmuÅŸ ama baktığınız zaman o halende diridir, insanlar içerisinde canlıdır ve insanlar Hamza okulunda okumuÅŸ, bu okulda ÅŸehadet yolunu öÄŸrenmiÅŸ, Hamza'nın kendi omzuna aldığı davayı omuzlayarak yoluna devam etmektedir.” diye konuÅŸtu.

“Asıl kazanç Ä°slam'ın kazancıdır”

Åžeyh Said kıyamının gayesine de deÄŸinen Korkutata, ÅŸunları söyledi: “Åžeyh Said Efendi, ehl-i selahat yani çok deÄŸerli, büyük bir âlimdi. Ben ilmi olarak normal biliyordum ama o idam edildiÄŸi vakit Hubab'ın söylediÄŸi ÅŸiiri söylüyordu. Yani Åžeyh Said Efendi idam edildiÄŸi vakit Peygamberimiz zamanında müÅŸrikler tarafından Mina'da idam edilen sahabeyi unutmuyor. Onun bu ilim, irfan, sadakat ve takvadan haberi vardır. Dolaysıyla Åžeyh Said Efendi idam sehpasında diyor ki; ‘Allah ve din için olduktan sonra bu deÄŸersiz dallarda asılmama pervam yoktur' zira Åžeyh Said Efendi çok iyi biliyordu ki kazanç Ä°slam'ın kazancıdır. Yani Ä°slam için kazanç olur, menfi bir dava için kazanç olmaz. Åžayet Åžeyh Said Efendi menfi bir dava için mücadele vermiÅŸ olsaydı bugün unutulur giderdi.”

“Onun kıyamı Kürtçü bir kıyam deÄŸildi”

Åžeyh Said kıyamının iddia edilenin aksine Kürtçü bir kıyam deÄŸil Ä°slami bir kıyam olduÄŸunu belirten Korkutata, “Bugün bazıları Åžeyh Said Efendinin Kürtçülük için kıyam ettiÄŸini söylüyor. Ben bu kiÅŸilere tarihi saÄŸlam kayaklardan iyi bir ÅŸekilde okumalarını tavsiye ediyorum. Åžeyh Said Efendinin asıl davası ÅŸeriatı ÄŸarra idi.” ifadelerini kullandı.

“Hayatı, kıyamın niyetine delildir”

Åžeyh Said Efendinin hayatının kıyamın asıl gayesinin Ä°slam olduÄŸunu söyleyen Korkutata, “O zaman Osmanlı yeni devrilmiÅŸ ve Türkçülük, Kürtçülük diye bir ÅŸey yoktu. Kıyamdan öncesine baktığımız zaman Åžeyh Said Efendi nerde oturmuÅŸsa Ä°slam dininin ziyana uÄŸrayacağını anlatmıştır. Yani Osmanlının devriliÅŸinden sonra Ä°slam dinine gelecek zararlardan endiÅŸe etmiÅŸ ve endiÅŸesini de gittiÄŸi her yerde ve ortamda anlatmıştır. Kısacası Åžeyh Said Efendi sahip olduÄŸu her ÅŸeyi Ä°slam davası için feda etti. BaÅŸta da belirttiÄŸim gibi Ä°slam ÅŸehidini unutmaz hem bu dünyada hem de ahrette.  Biz de buradan Åžeyh Said Efendiye selamlar gönderiyoruz. Selam olsun sana ey Said'imiz. Haberin olsun ki davanı bizler omuzladık ve sen nasıl bu dava için canını verdiysen biz de aynı ÅŸekil vermeye hazırız.” dedi.

Kaynak: DoÄŸru Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.