Sosyal Medya

Güncel

MGK toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Suriye'deki gelişmeler ele alındı. Toplantı sonrası açıklamada "Bölgede sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile demografik yapının değiştirilmesinden duyulan endişe dile getirilmiştir" denildi.



Milli Güvenlik Kurulu (MGK), CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın baÅŸkanlığında toplandı. Kurulun CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'ndaki Haziran ayı olaÄŸan toplantısı saat 15.10'da baÅŸladı, 19:00 sularında bitti. Ä°ç ve dış meselelerin ele alındığı toplantı toplam 4 saat sürdü. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada Suriye'deki geliÅŸmelerin ele alındığı vurgulandı. Bildiride Suriye ile ilgili ÅŸu deÄŸerlendirme yapıldı:

"Güney komÅŸularımızdan Suriye'de cereyan eden hadiseler etraflıca deÄŸerlendirilmiÅŸ, muhtemel tehditler ele alınmış, sınırlarımızda alınan ilave güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuÅŸtur. Bölgede yaÅŸayan sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile bölgenin demografik yapısının deÄŸiÅŸtirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endiÅŸe dile getirilmiÅŸtir. Uluslararası kamuoyunun bölgede yaÅŸanan insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüÄŸü duyarsız tutumuna dikkat çekilerek, ülkemize sığınan insanların maÄŸduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar yapılan insani çalışmaların kararlılıkla devam ettirileceÄŸi ifade edilmiÅŸtir. Irak'ın terör örgütleri ile mücadelesi kapsamında yaÅŸanan son geliÅŸmeler gözden geçirilmiÅŸ, ülkemizin ve bölge ülkelerinin Irak ile olan iliÅŸkileri ele alınmış, Irak sınırları içerisinde yaÅŸayan soydaÅŸ ve akraba toplulukların durumları hassasiyetle deÄŸerlendirilmiÅŸtir."

MGK bildirisinde ismen anılmasa da 'sivil halkı hedef alan saldırılar' ifadesiyle Kobani'ye IŞİD saldırısı, 'demografik yapının deÄŸiÅŸtirilmesi' ifadesiyle de Tel Abyad'da YPG'nin Türkmen köyleri boÅŸalttığı yönündeki idddialara atıfta bulunuluyor.

Ä°ki hafta önce Al Jazeera Türk’e konuÅŸan Cephe Suvvar Tel Abyad Komutanı Doktor Ömer Dede, "Türkmen köyleri 1,5 yıldır IŞİD zulmü altındaydı. Åžimdi de koalisyon uçaklarının desteÄŸiyle ilerleyen YPG tarafından açıkca köylerimizi boÅŸaltmamız yönünde tehdit ediliyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

IŞİD'in geçen haftaki Kobani saldırısında ise Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne göre 200'den fazla sivil hayatını kaybetmiÅŸti.

MGK bildirisinde Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin  "Uluslararası kamuoyunun bölgede yaÅŸanan insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüÄŸü 'duyarsız tutumu'na dikkat çekilerek, ülkemize sığınan insanların maÄŸduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar yapılan insani çalışmaların kararlılıkla devam ettirileceÄŸi ifade edilmiÅŸtir."

'Parelel devlet yapılanmasıyla mücadele"

Hükümetin 'paralel yapı' olarak nitelendirdiÄŸi Gülen Cemaati'nin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne girmesinden sonraki sürece de atıfta bulunulan bildiride, "Ülkemizde  ve  yurtdışında  meydana  gelen  hadiselerin  tüm  yönleriyle deÄŸerlendirilmesi suretiyle güncellenen milli güvenlik siyaseti  belgesininbakanlar kurulunda kabul edilmesinin  toplumun  huzur ve barışına  önemli katkılar saÄŸlayacağı ifade edilmiÅŸtir." denildi. 

MGK bildirisinde ÅŸöyle devam edildi:

"Milletimizin kardeÅŸlik duygularını ve bir arada yaÅŸama iradesini zayıflatarak ülke genelinde vatandaÅŸlarımızın güvenliÄŸini ve hayat hakkını ortadan kaldırmayı hedef alan terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceÄŸinin altı çizilmiÅŸtir.Milli güvenliÄŸimizi tehdit eden, baÅŸta Paralel Devlet Yapılanması olmak üzere, tüm yasadışı oluÅŸumlara karşı yürütülen mücadeleye kararlılıkla devam edileceÄŸi bir kez daha dile getirilmiÅŸtir.""

Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.