Sosyal Medya

Dünya

Göçmenler Avrupa'da iki sınır arasında kaldı

İtalya'dan Fransa'ya geçmek isteyen kaçaklar, Ventimiglia’da sınırı geçme umuduyla bekliyor.



AA'nın haberine göre, Ä°talya'nın, Akdeniz kıyısında  Fransa sınırına yakın kasabası Ventimiglia, Avrupa'ya gitmek isteyen ancak Fransa'nın sınırı geçmelerine izin vermediÄŸikaçak göçmenlere evsahipliÄŸi yapıyor.

Afrika ve OrtadoÄŸu'daki savaÅŸ, çatışma ve yoksulluktan kaçan binlerce kiÅŸinin, umuda yolculuklarında Avrupa'da geldikleri ilk noktalardan biri olan Ä°talya'dan diÄŸer ülkelere gitmek istemesi, Ä°talya'nın en güneyden en kuzeyine kadar göçmen sorunuyla yüzleÅŸmesine neden oluyor. Ülkenin güneyindeki Sicilya ya da Lampedusa adasından giriÅŸ yapan kaçak göçmenlerin büyük kısmının, Ä°talya'da kalmadan Avrupa'nın özellikle kuzeyindeki ülkelerdeki yakınlarına gitmeyi istemesi, Ä°talya'nın kuzeydeki komÅŸularıyla sınırda sorun yaÅŸamasına yol açıyor.

Ä°talya'da kayıt altına alınmadan herhangi bir belgesi olmadan, Avrupa içindeki serbest dolaşımdan yararlanarak kuzeydeki Avusturya, Fransa, Ä°sviçre'ye geçmeye çalışan göçmenler, son dönemde bu ülkeler tarafından ya Ä°talya'nın Schengen AnlaÅŸması'nı ihlal ettiÄŸi savı ya da göçmenlerin ilk giriÅŸ yaptığı AB ülkesine iadesini öngören Dublin AnlaÅŸması uyarınca Ä°talya'ya iade ediliyor. Ä°talya ise bu konuyla tek başına mücadele edemeyeceÄŸini sık sık dile getirerek göçmen sorununa AB'nin ilgisini daha aktif ÅŸekilde çekmeye çalışıyor.

Fransa ve Ä°talya arasında fikir ayrılığı

AB gündeminde son aylarda Yunanistan'ın ekonomik kriziyle en çok konuÅŸulan sorunlardan biri olan göçmen konusunda üye ülkeler, yılbaşından bu yana 55 binden fazlakaçak göçmenin giriÅŸ yaptığı Ä°talya'nın yükünü azaltmak için göçmenlerin paylaÅŸtırılması planı yapsa da bu durum, AB ülkelerince tam olarak benimsenmiÅŸ deÄŸil. Öyle ki bu plana en başından beri sıcak bakmayan Fransa, Ä°talya ile bu konuda kısa süre önce fikir ayrılığı yaÅŸadı.

Milano'nun evsahipliÄŸi yaptığı EXPO'da geçen hafta bir araya gelen Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande ve Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi ılımlı görüÅŸler ortaya koysalar da iki ülke sınırının Akdeniz kıyısında kesiÅŸtiÄŸi yer olan küçük sahil kasabası Ventimiglia ise Ä°talya'dan diÄŸer ülkelere geçmek isteyen ancak Fransa'nın sınır kontrollerini sıkılaÅŸtırması sebebiyle geçiÅŸlerine izin vermediÄŸi göçmenleri ağırlamak durumunda kalıyor. 

Avrupa içindeki serbest dolaşım hakkından yararlanarak tren ve otobüslerle Fransa'ya geçmek için bu kasabaya gelen 200 civarında kaçak göçmen, Fransa'nın izin vermemesi nedeniyle sınır kapısından geri gönderiliyor.

Kayalıklarda, derme çatma çadırlarda yaÅŸam

Fazla sayıda kaçak göçmenin gelmesi ve birçoÄŸunun sınırdan geri dönmesi nedeniyle Ventimiglia'da tren istasyonuna bitiÅŸik bir yapı, geçici karşılama merkezine dönüÅŸtürüldü. Bazı kaçaklar ise kasabanın “Balzi Rossi” diye anılan Fransa sınır kapısından önceki kayalıkların üzerine kurdukları derme çatma çadırlarda kalıyor. 

Müslüman göçmenlerin, 35 dereceyi bulan sıcak havaya raÄŸmen kayalıklar üzerinde ibadetlerini sürdürmeleri dikkati çekti. Ä°talyan Kızılhaçının gıda ve tıbbi yardım saÄŸladığı kaçak göçmenlere Fransa'dan gelen bazı Müslüman derneklerinin de helal gıda getirdiÄŸi öÄŸrenildi.

"Aileleri dağıtmak istemiyoruz"

Ventimiglia'daki göçmenlere yardım saÄŸlayan Ä°talyan Kızılhaçı Sözcüsü Laura Bastianetto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ventimiglia tren garı yakınında kurulan göçmen merkezlerinde önceki gün 20'si kadın ve çocuk 130 kiÅŸiyi ağırladıklarını belirterek “Aileleri dağıtmak istemiyoruz bu nedenle onlara ayrı bir yer yaptık. Beraber tutmak istiyoruz. Burada kendilerine yatacak bir yer bulmadan önce tıbbi kontrolden geçiyorlar. Hepsinin saÄŸlık durumu gayet iyi. Ciddi problemi olan kimse yok” dedi.

Göçmenler arasında Eritre, Etiyopya ve Sudan'dan gelenlerin çok fazla olduÄŸunu söyleyen Ä°talyan Kızılhaçı Sözcüsü, kaçak göçmenlerin kayalıklarda kaldığı yerde de revir kurduklarını ve oradaki göçmenlere yardımcı olduklarını kaydetti.

Kaçak göçmenlerin Ä°talya'da kalmak istemediklerini söyleyen Bastianetto, “Bize burada söyledikleri ÅŸey, Ä°talya'da kalmak istemedikleri. Hatta 'Her yer olur ama Ä°talya'da deÄŸil' diyorlar” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.