Sosyal Medya

Dünya

Venezuelalı delegeden İsrail'e 'terör' suçlaması

BM İnsan Hakları Konseyi'nde Gazze Bağımsız Araştırma Komisyonu raporunun ele alındığı oturumda Konsey Başkanı Davis, "İsrail ordusu oruç açmak üzereyken 551 çocuğu öldürdü" dedi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Gazze Bağımsız AraÅŸtırma Komisyonu BaÅŸkanı Mary McGowan Davis, Ä°srail'i Gazze'de 2014'teki çatışmalarda yaÅŸanan insan hakları ihlallerine iliÅŸkin raporun hazırlaması aÅŸamasında, komisyona eriÅŸim saÄŸlamamak ve iÅŸbirliÄŸi yapmamakla suçladı.

Komisyon, Gazze'de 2014'teki çatışmalarda yaÅŸanan insan hakları ihlallerine iliÅŸkin raporunu BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nin 29. oturumunda sundu.

Davis, hem Ä°srail ordusunun Gazze, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'teki eylemleri, hem de Gazze'deki Filistinli silahlı grupların eylemlerine yönelik araÅŸtırma yürüttüklerini ve her iki tarafça iÅŸlendiÄŸi iddia edilen insan hakları ihlallerine raporda yer verdiklerini söyledi.

"Ä°srail hükümeti Gazze'de yüz yüze görüÅŸme yapmamıza izin vermedi''

Davis, "Komisyon, kurbanlarla yüz yüze görüÅŸebilmek için Ä°srail, iÅŸgal altındaki Filistin toprakları, Gazze, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'e eriÅŸim saÄŸlaması için Ä°srail hükümetine defalarca baÅŸvurdu ancak cevap alamadı. Mısır hükümetine Refah kapısından geçerek Gazze'ye ulaÅŸmak için baÅŸvuruda bulunmuÅŸtuk, güvenlik durumu izin verirse geçiÅŸi saÄŸlayacaklarını belirtmiÅŸlerdi ama bu da mümkün olmadı" dedi.

Komisyonun tanıklarla görüÅŸmesini teknoloji yoluyla gerçekleÅŸtirdiÄŸini, birçok tanığın ve sivil toplum örgütünün Cenevre'ye ve Amman'a gelerek komisyonla görüÅŸtüÄŸünü ifade eden Davis ÅŸöyle devam etti:

"Bazı sivil toplum örgütleri böyle bir iÅŸbirliÄŸinin sonuçlarından korkmaları ve bu iÅŸbirliÄŸinin gelecekte çalışmalarını etkileyeceÄŸini düÅŸündükleri için komisyonla rahatça iÅŸbirliÄŸi yapamadılar. Raporun yayımlanmasının ardından bazı STK'ların ulusal hizmet tahsislerinin iptal edilebileceÄŸine iliÅŸkin raporlar ise rahatsız edici.

Ä°srail'in, sivilleri etkileyeceÄŸi aÅŸikar olmasına raÄŸmen hava saldırılarını gözden geçirmemesi, bunun, hükumetinin bir politikası olabileceÄŸi sorusunu akıllara getiriyor."

"551 çocuÄŸun oruç açmak üzereyden ölümüne neden oldu"

Ä°srail ordusunun hem gece yarısı evlere hem de ramazan ayında oruçlarını açmak için bir araya gelen ailelere saldırılarının özellikle de 551 çocuÄŸun ölümüne neden olduÄŸunu ifade eden Davis, saldırıların zamanına, yoÄŸun nüfuslu yerlerde kullanılan silahlara va saldırıların siviller üzerindeki korkunç etkisine bakıldığında, saldırıların hükümetin yüksek kanadınca onaylanmış olabileceÄŸini akıllara getirdiÄŸini söyledi.

Davis, Filistinli silahlı grupların attığı roketlerin sadece askeri noktaları deÄŸil sivilleri de hedef aldığını belirterek, Gazze'den Ä°srail'e uzanan tünellerin Ä°srail'deki siviller arasında korku yarattığını kaydetti.

Ä°srail ablukasının Gazze'nin ekonomisini ve nüfusun eÄŸitim, saÄŸlık, su, gıda gibi temel haklara eriÅŸimine engel olduÄŸuna dikkati çeken Davis, bütün taraflara insani aktörlere ve uluslararası topluma Gazze'nin yeniden inÅŸası çabalarının desteklenmesi çaÄŸrısında bulundu.

Davis, "Topladığımız bilgiler, uluslararası savaÅŸ hukuku ve uluslararası insan hakları hukukunun hem Ä°srail hem de Filistinli silahlı gruplar tarafından ciddi bir ÅŸekilde ihlal edildiÄŸini gösteriyor hatta bazı durumlarda savaÅŸ suçu ile eÅŸ tutulabilir" dedi.

İsrail delegasyonu oturuma katılmadı

Komisyon'un raporunun BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nde ele alındığı oturuma, Ä°srail delegasyonu katılmadı ve rapor hakkında söz hakkını kullanmadı.

Oturumda konuÅŸan Saudi Arabistan Büyükelçisi Faysal bin Hassan Trad, Ä°srail için kullandığı "ırkçı rejim" ifadesi sonrasında, BM'den uygun dil kullanma uyarısı aldı.

ABD'li delege David Sullivan ise Konsey baÅŸkanına oturumda söz alan ülkelerin temsilcilerinin uygun bir dil kullanması konusunda çaÄŸrı yapmasını söyledi.

Venezuelalı delegeden Ä°srail'e 'terör' suçlaması

Venezuelalı delege Felix Pena Ramos'un oturumda söz alarak Ä°srail'in "terör örgütü gibi" hareket ettiÄŸini ve soykırım iÅŸlediÄŸini söylemesinin ardından ABD'li delege David Sullivan, Konsey baÅŸkanına oturumda söz alan ülkelerin temsilcilerinin uygun bir dil kullanması konusunda çaÄŸrı yapmasını söyledi.

Tekrar söz alan Sudi Arabistan Büyükelçisi Trad, "Ä°srail'in yaptığı ırkçılığın da ötesinde" dedi.

Ä°srail rapor için iÅŸbirliÄŸine gitmedi

Oturumda konuÅŸan, Türkiye'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise, Türkiye'nin, raporu memnuniyetle karşıladığını ve Ä°srail'in iÅŸbirliÄŸi olmadan hazırlanan bu kapsamlı raporun övgüye deÄŸer olduÄŸunun altını çizdi.

Çarıkçı, "Raporda da belirtildiÄŸi gibi, askeri operasyon ve Gazze'nin bloke altında olması geniÅŸ insan hakları ihlallerine neden oldu. Gazze dahil iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında tüm suçların gereÄŸince araÅŸtırılması ve suçluların adalete teslim edilmesi gerekir" dedi.

Filistin'deki son geliÅŸmelerin Ä°srail-Filistin çatışmasında bir kez daha iki-devletli çözümün aciliyetine iÅŸaret ettiÄŸini kaydeden Çarıkçı, Türkiye'nin komisyon tarafından Ä°srail'e yapılan tüm tavsiyeleri onayladığını ifade etti.

Söz alan Filistinli delegele ise, Ä°srail için kullanılan "ırkçı rejim" ifadesinin BM tarafından uygun dil olarak deÄŸerlendirilmemesini eleÅŸtirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.