Sosyal Medya

Dünya

Çin'in Türkiye'ye Uygur Türkleri üzerinden Suriye oyunu

Komünist Çin’in yıllardır yapamadığı ‘Doğu Türkistanlılar teröristtir’ suçlamasına kanıt oluşturmak için 5 bin Müslüman Uygur’u kaçak yollarla Suriye’deki savaşın içine attığı ortaya çıktı.



Suriye’de katil Esed rejimi ile muhalifler arasındaki çatışma 4’üncü yılı geride bırakırken Türkiye üzerinde yapılan operasyonlardan bir diÄŸeri de gün yüzüne çıktı. Türkiye’nin Suriye’ye yaptırımına veto uygulayan ABD’nin Türkiye sınırında PKK’ya baÄŸlı PYD’ye devlet kurdurma çabasına ÅŸimdi de BM’nin ikinci vetocu daimi üyesi Çin’in DoÄŸu Türkistan planı eklendi.

Mart-Haziran arası 4 ayda Hatay ve Kilis’te Suriye’ye geçmek isteyen 400’e yakın DoÄŸu Türkistanlı yakalandı. DoÄŸu Türkistan Dayanışma DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Ä°smail Cengiz, pasaportu ve hiçbir izin kağıdı olmayan DoÄŸu Türkistanlıların Çin istihbaratı ile ortak çalışan Türkiye’deki insan kaçakçıları tarafından kandırıldığını söyleyip büyük oyunu deÅŸifre etti.

3 BÄ°N KM YOL GÄ°DÄ°YORLAR

Çin’de oruç tutmalarına bile izin verilmeyen, sebepsiz yere tutuklanarak büyük cezalara çarptırılan DoÄŸu Türkistanlılar, Çin istihbaratı ve Türkiye’deki uluslararası insan kaçakçılarının baÅŸlıca hedefi oldu.

'BUNDAN SONRAKÄ° HAYATINIZI AVRUPA'DA GEÇÄ°RMEK Ä°STER MÄ°SÄ°NÄ°Z?' DENÄ°YOR

Türk güvenlik birimleri son aylarda Suriye sınırından DoÄŸu Türkistanlı 400 kiÅŸiyi geçiÅŸte yakalarken, büyük oyunu DoÄŸu Türkistan Dayanışma DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Ä°smail Cengiz, “Türkistanlılar, Suriye’ye gidiyor. Uluslararası bir iÅŸ birliÄŸi var. Ä°nsanlar iki türlü kandırılıyor. Çin’de zulüm gören daha kentsel yaÅŸamda olan DoÄŸu Türkistanlılara, 'Bundan sonraki hayatınızı Avrupa’da Batı ülkelerinde geçirmek ister misiniz?' diye temas kuruluyor. Köylerde yaÅŸayan ve aşırı dindar olan, her türlü hayat ÅŸartından da uzak olan DoÄŸu Türkistanlılar ise, ‘Size Suriye’de yeni bir vatan vaat ediyoruz. ‘Fatura yok, yiyecekleri biz vereceÄŸiz’ deniliyor. Bu insanlar 50’ÅŸerli gruplar halinde Çin’in içlerinden 3 bin kilometre mesafeyi hiçbir pasaportları ve belgeleri olmadan Çin güvenlik birimlerine takılmadan geçiyorlar” sözleriyle anlattı.

Cengiz konuÅŸmasının devamında “Sonra Kamboçya sınırını da aynı ÅŸekilde geçiyorlar. Burada Çin istihbaratı, DoÄŸu Türkistanlıları ikna eden Uygurlar ve Türkiye’deki uluslararası insan kaçakçıları devrede. Çin, bu gidiÅŸe göz yumuyor.Kamboyça ya da Vietnam’a geçenlere orada Türkiye’de uluslararası insan kaçakçılarının temin ettiÄŸi pasaportlar veriliyor. Malezya’ya geçiyorlar. Oradan da Ä°stanbul’a geliyorlar. Ä°stanbul’da gelinen yer Zeytinburnu ve Sefaköy. Buradan da Hatay’a götürülüp, onun üzerinden Suriye’ye geçiriliyorlar” dedi.

UYGURLAR TÜRKMENLERE KARÅžI

Son dört ayda 400 DoÄŸu Türkistanlının Türkiye tarafından Suriye’ye geçmeden yakalandığını, 4 yılda ise bu yolla Suriye’ye götürülen 5 bin DoÄŸu Türkistanlı olduÄŸunu söyleyen Ä°smail Cengiz, “5 bin kiÅŸi geldi 4 yılda. Bunlar dindar insanlar. Muhaliflere katılanlar oldu. Halep’te ise 500-600 DoÄŸu Türkistanlı grup Esed güçlerinin yanında. Karşılarında ise Bayırbucak Türkmenleri var. Mesafe 300-400 metre. Son aldığımız bilgi bu” dedi.

ÇÄ°N, TÜRKÄ°YE'YÄ° SUÇLAYACAK

Çin’in amacının Uygurları teröristlikle suçlamak olduÄŸunu anlatan Cengiz, “Nasıl ki Avrupa kendi fanatiklerinden Türkiye’ye gelmelerini saÄŸlayıp sonrasında ise ‘Türkiye, Suriye’ye insan götürüyor’ dediyse aynısını Çin yapacak. ‘DoÄŸu Türkistanlı teröristler Suriye’de terör yaptılar’ diyecek” uyarısında bulundu.

Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.