Sosyal Medya

Coğrafyamız

3. Özgürlük Filosu'na müdahale

İsrail ordusu, Gazze'ye uygulanan ablukaya dikkat çekmek amacıyla yola çıkan teknelerden birine müdahale etti. Tekneye el koyan İsrail, aralarında eski Tunus lideri Marzuki'nin de bulunduğu aktivistleri gözaltına aldı.



Ä°srail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen '3. Özgürlük Filosu'ndan bir tekneye uluslararası sularda müdahale etti.

Eski Tunus CumhurbaÅŸkanı Muhammed Munsif el-Marzuki ve Ä°srail meclisindeki Filistinli milletvekillerinden Basil Gattas'ın bulunduÄŸu tekne, öncü unsur olarak uluslararası sulara ulaşırken, diÄŸer tekneler de aynı güzergahı takip ediyordu.

Ä°srail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüÄŸü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nu oluÅŸturan 5 teknede toplam 48 kiÅŸi yer alıyor.

Tekne AÅŸdot Limanı'na götürülüyor

Ä°srail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Askerler, Gazze deniz ablukasını delme giriÅŸiminde bulunan tekneyi ziyaret ederek arama yaptı" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, müdahalenin "baÅŸarılı olduÄŸu ve teknenin AÅŸdot Limanı'na doÄŸru götürüldüÄŸü" belirtildi.

Müdahalenin, Ä°srail hükümetinin emriyle gerçekleÅŸtirildiÄŸi belirtilen açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Yorucu diplomatik çabaların ardından Ä°srail hükümeti, donanmayı, Gazze deniz ablukasını delme giriÅŸiminde bulunan bir tekneye yönlendirdi. Uluslararası hukuka uygun olarak, Ä°srail ordusu tekneye bir kaç kez yönünü deÄŸiÅŸtirmesi tavsiyesinde bulundu. Bunun reddedilmesinin ardından, Gazze Åžeridi'ne uygulanan deniz ablukasının delinmesini önlemek için askerler uluslararası sularda tekneyi ziyaret ederek arama yaptı."

Müdahaleyi gerçekleÅŸtiren askerlerin "güç kullanmaya gerek olamadığını" söyledikleri belirtilen açıklamada, müdahalenin "baÅŸarılı olduÄŸu" kaydedildi.

Açıklamada ayrıca teknenin ÅŸu anda AÅŸdot Limanı'na doÄŸru götürüldüÄŸü ve 12-24 saat içinde ulaÅŸmasının beklendiÄŸi kaydedildi.

Filo Yunanistan'dan yola çıktı

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu önceki gün Yunanistan'ın Girit adasından demir almıştı. Filonun başını çeken balıkçı teknesi "Marianne" ise Ä°sveç'in Göteborg ÅŸehrinden 11 Mayıs'ta yola çıkmıştı.

Resmi adı "Sea Rex" olan ancak Gazze seferinde, 2011'de Cenin'de öldürülen Ä°srailli sinemacı ve aktivist Juliano Mer-Khamis anısına "Juliano 2" adı verilen teknede AA muhabiri de bulunuyor.

Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı, 3. Özgürlük Filosu teknelerinin deniz ablukası altındaki Gazze'ye ulaÅŸmasına izin vermeyeceklerini, filodaki aktivistleri ülkelerine geri göndereceklerini açıklamış ancak müdahalenin yöntemine iliÅŸkin ayrıntı paylaÅŸmamıştı.

Mavi Marmara saldırısı

Abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götüren Özgürlük Filosu kapsamında katılan Mavi Marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda Ä°srail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonunda 10 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, çok sayıda kiÅŸi de yaralanmıştı. Ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren Ä°srail’le Türkiye’nin iliÅŸkileri kopma noktasına gelmiÅŸti.

BM'nin 105 sayfalık raporu, Ä°srail komandolarının gemide örgütlü ve ÅŸiddetli bir direniÅŸle karşılaÅŸtıklarını öne sürmüÅŸ, askerlerin kendilerini korumak için güç kullanmaları gerektiÄŸini savunmuÅŸtu.

Buna karşın Ä°srail askerlerinin aşırı ve mantıksız güç kullandığını vurgulayan BM raporu, yolcuların hayatlarını kaybetmesini kabul edilemez bulmuÅŸtu ve Ä°srail askerlerinin daha sonra da yolculara kötü muamele ettiÄŸini aktarmıştı.

Rapor, Ä°srail'e üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması ve tazminat ödemesini tavsiye etmiÅŸti.

Dikkat çeken bir baÅŸka nokta ise raporun, Ä°srail'in Gazze'yi deniz ablukası altında tutmasını yasalara uygun bulması olmuÅŸtu.

Raporun içeriÄŸine sert tepki gösteren Türkiye, Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkilerin ikinci kâtip düzeyine düÅŸürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmiÅŸti.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.