Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhalif komutan: IŞİD sınıra hendek kazıyor

Halep'in kuzeyinde IŞİD ile Suriyeli muhalif gruplar arasında çatışmalar şiddetlendi. Al Baz Tugayları komutanı Mahmud Hasan, Türkiye'nin müdahale ihtimaline karşı IŞİD'in kontrolündeki köylerin etrafına geniş hendekler kazdığını söyledi.



IŞİD ve Suriyeli muhalif gruplar arasında Türkiye sınırı yakınlarında yaÅŸanan çatışmalar ÅŸiddetlendi. Kilis’in 8 kilometre doÄŸusundaki Harcele köyünden saldırıya geçen muhalifler, 25 kilometrelik cephe boyunca IŞİD’e karşı saldırı baÅŸlattı.

Al Jazeera muhabiri, Halep kırsalında IŞİD’e karşı oluÅŸturulan Ortak Operasyon Odası (Gurfet el Ameliyye) eski komutanlarından ve aynı zamanda Al Baz Tugayları’nın komutanı olan Mahmut Hasan ile bölgede yaÅŸanan son geliÅŸmeleri konuÅŸtu.

‘Derin hendekler kazıyorlar’

IŞİD’in Türkiye sınırına yakın bölgede kontrolü altındaki tüm köylerin etrafına 4 metre derinliÄŸinde ve 2,5 metre geniÅŸliÄŸinde hendekler kazdığını söyleyen Mahmut Hasan, “Türkiye yönünden gelecek herhangi bir saldırı için önlem alıyorlar. Son günlerde Türkiye’nin müdahale ihtimali konuÅŸuluyor. IŞİD, karadan gelecek bir saldırıya karşı kendisini emniyete almaya çalışıyor” dedi.

Hasan, örgütün hendek kazdığı köyler arasında Åžuveyrin, Dabık, Rail, Çobanbey, Ä°rÅŸaf ve Toybuk’un bulunduÄŸunu ifade etti.

Saldırı Harcele’den baÅŸladı

Al Baz Tugayı’na baÄŸlı savaÅŸçıların Halep’in Davvar Zeytun, Eski Halep bölgesi ve IŞİD’e karşı oluÅŸturulan Savran Cephesinde savaÅŸtığını söyleyen Mahmut Hasan, 2012’den bu yana Halep ve çevresinde savaÅŸtığını söylüyor.

8 ay boyunca muhaliflerin kurduÄŸu Ortak Operasyon Odası’na baÅŸkanlık eden ve görevi Ebu Arif’e devreden Hasan, son saldırının Pazar sabahı saat 04.00’te 25 kilometrelik cephe boyunca açıldığını ve çatışmaların gün boyu devam ettiÄŸini anlattı:

“Bir haftalık hazırlık sürecinden sonra bu sabah sahur vaktini müteakip Harcele köyünden saldırı baÅŸlattık. Aynı anda Savran, Dabık, Sinibil, Ahtarin, Ummul Kura, Tuglu, VahÅŸiyye, Adiye, Toybuk, Um HuÅŸ köylerinde mevzilenen muhalif gruplar da eÅŸ zamanlı saldırıya geçti.

Ağır silah ve çok sayıda savaÅŸçımız bu saldırılarda görev aldı. Åžu ana kadar 3 ÅŸehit verdik. Operasyona Ahraru Åžam Nusra Cephesi ve Cephe Åžamia birlikte katıldı.”

“IŞİD yeniden Suriye’ye yoÄŸunlaşıyor”

IŞİD’in Irak’taki savaÅŸçılarından önemli bir kısmını yeniden Suriye’ye naklettiÄŸini söyleyen, Hasan’a göre bu durum bir süre daha böyle devam edebilir:

“SavaÅŸtığımız iki yıla yakın zaman zarfında IŞİD bize gösterdi ki kendisine verilen rolü çok iyi oynayan bir örgüt. Musul’da dengeler IŞİD’in hangi rolü oynamasını gerektiriyorsa oraya yoÄŸunlaşıyorlar.

Aynı biçimde Sincar, Tel Abyad, Tedmur, Kobani, Afrin veya Halep’te kendilerine nasıl ihtiyaç duyulursa beklenen görevi ifa ediyorlar. Suriyeli muhalifler olarak IŞİD’in ayrılıkçı Kürtler için saha açtığına ve bu bölgedeki etkinliÄŸinin bu paralelde arttığına inanıyoruz.”

“IŞİD üzerinden Haseke ve Rakka çevresini Suriye Kürdistanı’na kazandırmak isteyen bir inisiyatif olduÄŸunu” söyleyen Hasan, “BaÅŸta Türkiye olmak üzere Suriye Halkının dostu olan ülkeler bu kirli projeye engel olmak zorunda” diye konuÅŸtu.

28 Mayıs’ta Halep’in Savran Kasabası ile birlikte 7 köyü ele geçiren IŞİD, hedefinin önce Azez, sonra da PKK’nın Suriye kolu olan PYD tarafından ilan edilen Afrin kantonu olduÄŸunu duyurmuÅŸtu.

 

 
 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.