Sosyal Medya

Coğrafyamız

Vatikan Filistin'i resmen tanıdı

Katolik aleminin ruhani merkezi olarak sayılan Vatikan'ın Filistin'i "devlet" olarak tanıması anlamına gelen ilk resmi anlaşmada imzalar atıldı.



Vatikan Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, Vatikan’daki Papalık Sarayı’nda düzenlenen törende Vatikan Devletlerarası Ä°liÅŸkiler Sekreteri Monsenyör Paul Richard Gallagher ile Filistin DışiÅŸleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin anlaÅŸmayı imzaladıkları duyuruldu.

Ä°ki ülke iliÅŸkilerinde yeni bir sayfa açmayı amaçlayan, temeli 15 Åžubat 2000’de Vatikan ile Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) arasında imzalanan anlaÅŸmaya dayanan ve bugün imzalanan metin, Vatikan’ın Filistin’i “devlet” statüsünde tanıması anlamına gelmesi ve bu yöndeki ilk resmi anlaÅŸma olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Açıklamada, Filistin topraklarındaki Katolik Kilisesi’nin etkinliklerinden, bölgedeki barışçıl müzakerelere dayanan çözümü onayladığı ifade edildi. Söz konusu anlaÅŸma 8 ana baÅŸlıkta toplanan 32 maddeden oluÅŸuyor.

Açıklamada taraflar arasındaki anlaÅŸmanın, iki ülkenin anayasal ya da iç mevzuattaki aÅŸamaları tamamlamasının ardından karşılıklı bildirimleri takiben yürürlüÄŸe gireceÄŸi belirtildi.

‘Tabii ki bu bir tanıma’

Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, Cuma günü imzalanan ve hazırlıkları iki ülke ortak komisyonu tarafından geçen ay tamamlanan ikili anlaÅŸmanın, Vatikan’ın Filistin’i devlet olarak resmen tanıması anlamına gelip gelmediÄŸi sorusuna, “Tabii ki bu bir tanıma” yanıtını vermiÅŸti.

Vatikan, BM Genel Kurulu tarafından 2012 yılında Filistin devletinin tanınması yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştı.

Bugünkü anlaÅŸmayla, Filistin'i devlet olarak tanıyan ülke sayısı Vatikan ile 136’yı buldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.