Dünya
ABD kendi 'insan hakları karnesi'ni unuttu!
Dünya genelinde insan hakları ihlalleriyle ilgili ülkelere karne çıkaran ABD'nin kendi yaptıkları ise görmezden geliniyor. ABD'nin neden olduğu iç savaşlar, işkenceler, yıkımlar saymakla bitmiyor...
Amerika dün 2014 yılının insan hakları raporunu yayınladı, dünyadaki insan hakları ihlallerini sıraladı. Ancak Amerikan yönetiminin insan hakları sicili dünyadaki tablodan daha aydınlık deÄŸil.
El Cezire'nin derlediÄŸi haberde ABD'nin Guantanamo hapishanesi, CIA iÅŸkenceleri, NSA dinlemeleri, Ä°HA saldırıları ve kendi vatandaÅŸlarına uyguladığı polis ÅŸiddeti dikkat çekti.
GUANTANAMO
ABD yönetimi çoÄŸunu serbest bıraksa da hâlâ 132 kiÅŸiyi Guanatanamo’da 12 yıldır ‘terör zanlısı’ suçlamasıyla tutuyor. Bunu yaparken de hiçbir uluslararası yasaya aldırış etmiyor. 2013 baÅŸlarında 106 esir açlık grevine baÅŸladı. Bazılarına zorla serum verildi. Barack Obama 2008’de baÅŸkan seçilmeden önce Guantanamo’yu kapatma sözü verdi ama bu gerçekleÅŸmedi. Tam tersine Guantanamo’dakiler askeri komisyonlarda yargılanmaya devam etti. Askeri komisyon, Guantanamo’dakilerin avukatlarına eriÅŸimini engellerken, ABD’nin baÅŸka ülkelerde yaÅŸandığında ‘ağır kınamalar’ yayınladığı durumlara benzer temel yargılanma hakları da ihlal edildi. Mesela çoÄŸu esire neden Guantanamo’da tutulduklarına dair kanıtlar gösterilmedi.
CIA Ä°ÅžKENCELERÄ°
Dünya 2015 yılında ABD Senatosu’nun sürekli geciktirdiÄŸi CIA’in iÅŸkence raporunu gördü. Rapordaki bazı iÅŸkence yöntemleri ÅŸunlar: CIA ajanları bir esiri düzmece bir idam sehpasına koydu, boÄŸazına ip geçirip esiri konuÅŸturmak için uzun süre infazla tehdit etti. 2000 yılında USS Cole gemisine bombalı saldırı düzenlemekle itham edilen Abdurrahman el Nasiri’ye matkapla iÅŸkence yapıldı.
En az bir esire süpürge sapıyla tecavüz tehdidinde bulunuldu. Birçok vakada saldırgan sorgu tekniklerine baÅŸvuruldu. Esirlerden bazıları 180 saat uykudan mahrum bırakıldı. Bazı esirler saatlerce elleri baÅŸlarının üzerinden zincirlenmiÅŸ ÅŸekilde acı verici pozisyonlarda bekletildi. Betona zincirlenen bir esir hipotermiden (vücut ısısını kaybetme) öldü. Kafalarına kukuleta geçirilen bazı mahkûmlar çıplak halde koridorlarda sürüklendi, kırbaçlanıp dövüldü.
Birkaç esir gördükleri iÅŸkencelerden halüsinasyon, paranoya ve uykusuzluÄŸa maruz kalarak kendilerine zarar vermeye kalkıştı. El Kaide zanlısı Ebu Zübeyde, suda boÄŸulma hissi yaratan sorgu yöntemine uzun süre maruz kalınca tamamen tepkisizleÅŸti. AÄŸzından köpükler çıkmaya baÅŸladı. Ebu Zübeyde ayrıca 266 saat tabut ÅŸeklindeki bir kutuda bekletildi. Bazı esirlerin dışkılarını atmalarına izin verilmedi. Bu esirler dışkılarıyla birlikte aynı alanda yaÅŸamaya zorlandılar.
NSA DÄ°NLEMELERÄ°, WIKILEAKS SIZINTILARI
Eski ajan Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler, ABD’nin Fransa cumhurbaÅŸkanlarından Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel’e kadar birçok kiÅŸinin telefonunu dinlediÄŸini ortaya koydu. 2013’teki bu büyük belge sızdırmanın ardından Snowden hakkında yakalama kararı çıkardı. Wikileaks’e belge saÄŸlayan eski asker Bradley Manning de Guantanamo’daki esirlerinkine benzer bir yargılama sürecinden sonra 35 yıl hapse çarptırıldı. Manning suçunu itiraf ettiÄŸinden 20 yıl hapis cezası alması gerekiyordu.
Ä°HA SALDIRILARI
ABD'nin Yemen, Afganistan, Pakistan ve Somali'deki drone saldırılarında sivil kayıpların artık saklanamaz boyutlara ulaÅŸtığı 2012'de BM Ä°nsan Hakları Komisyonu, Washington'a nadiren de olsa bir uyarıda bulundu. CIA’in insansız uçaklarla düzenlediÄŸi saldırılarının uluslararası hukuku ve insan haklarını tehdit ettiÄŸini açıkladı. Konsey, "ABD'nin insansız uçaklarla düzenlediÄŸi saldırılar savaÅŸ suçu teÅŸkil edebilir" uyarısında da bulundu.
BM Ä°nsan Hakları Konseyi, 2002'den beri süren saldırılarda çoÄŸunluÄŸu sivil 4 bin kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü vurguladı. Obama yönetimi ise, militanları hedef aldığını iddia ettiÄŸi insansız hava araçları kullanımının 'savaÅŸ ahlâkı’na uygun olduÄŸunu, 11 Eylül saldırılarına karşı meÅŸru bir yanıt niteliÄŸi taşıdığını savunuyor. ABD’nin çoÄŸu CIA yönetiminde 2002'den bu yana Afganistan, Pakistan, Yemen ve Somali'de düzenlenen insansız hava saldırılarında, çoÄŸunluÄŸu sivillerden oluÅŸan en az 4 bin kiÅŸi hayatını kaybetti.
POLİS ŞİDDETİ
Geçen yıl AÄŸustos'ta Ferguson kasabasında silahsız siyah genç Michael Brown'ın polis tarafından öldürülmesiyle dünyanın dikkatini çekse de aslında uzun süredir ABD polisinin 'yargısız infaz'ları insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyordu. Federal Ä°stihbarat Bürosu’nun (FBI) son 10 yıldaki istatistiklerine göre, polis yılda ortalama 400 kiÅŸiyi öldürüyor. Washington Post gazetesi, ABD polisinin 2015 yılının ilk beÅŸ ayında 385 kiÅŸiyi öldürdüÄŸünü rapor etti. Yani bu hızla öldürmeye devam ederse bu sayı yıl sonuna kadar 1000'i bulacak. Ä°ngiliz The Guardian ise ABD polisinin öldürdüÄŸü sivilleri kayda geçirmek için özel Twitter hesabı açtı.
ABD’de polisin siyahları öldürmesi son bir yıldır büyük gösterilerle protesto ediliyor. Washington Post da bu senenin ilk beÅŸ ayında ölenlerin yarısının beyaz, yarısının da azınlık toplumlarından olduÄŸunu belirtti. Silah taşımadığı halde ölenlerin üçte ikisi ya siyah, ya da Latin Amerika kökenli. Ölenlerin yaşı 16 ila 83 arasında deÄŸiÅŸiyor. Ölen 385 kiÅŸiden 92’sinin akli dengesi yerinde deÄŸil. Gazeteye konuÅŸan eski polis ÅŸefleri, polis teÅŸkilatının ölümlerin sorumluluÄŸunu alması gerektiÄŸini belirterek, pek çok ölümün polisliÄŸin iyi bir ÅŸekilde yapılamadığından gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.
Henüz yorum yapılmamış.