Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Dünyanın gözü üzerindeydi! 'Yanlışlıkla' yediler

Bilim adamlarının inceleme amaçlı genetiğini değiştirdikleri şeffaf kuzu, 'yanlışlıkla' yenildi. Fransız otoriteler, bu "denizanası-kuzunun" yiyecek et olarak nasıl satıldığını bulmak için çalışma başlattı.



Bilimsel çalışmalar nedeniyle genetik olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ bir kuzu, bir ÅŸekilde birilerinin tabağına ulaÅŸmayı baÅŸardı. Fransız otoriteler, bu "denizanası-kuzunun" yiyecek et olarak nasıl satıldığını bulmak için çalışma baÅŸlattı.

2000 yılındaki büyük çaplı protestolardan beri Fransa içerisinde, insanlar için genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ yiyeceklerin satılması yasak durumda. Fransa'da GM (genetical modification - genetik deÄŸiÅŸtirme) araÅŸtırmalarına karşı olan ciddi bir grup bulunmakta ve Fransa, Avrupa BirliÄŸi'ndeki ülkelerin, onaylı olan 19 genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ekinin bağımsız olarak yasaklanabilmelerini istemiÅŸti.

"Rubis" adını taşıyan kuzu, DNA'sı deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ bir koyun tarafından doÄŸrulmuÅŸtu.National Institute for Agricultural Research (INRA) araÅŸtırmacıları, yeÅŸil bir ışık yayan ve hayvanın derisinin ÅŸeffaf olmasına sebep olan denizanası proteini üretmesini saÄŸlayan bir gen kullanmışlardı. Bu ÅŸekilde de araÅŸtırmacıların kalp nakillerini görmeleri ve incelemeleri mümkün oluyordu.

Ne yazık ki Rubis, sebebi bilinmeyen bir ÅŸekilde, diÄŸer "normal" kuzularla beraber mezbahaya gönderildi. Daha sonra da merkez Paris bölgesinde bir yere satıldı ancak Fransız gazetesi Le Parisien'in belirttiÄŸi üzere nerede olduÄŸu veya "kimin yediÄŸi" bilinmiyor.

INRA'nın açıklamasına göre bu kuzunun insana veya çevreye zararı bulunmuyor ancak "enstitü, çevresel düzenlemelerin ihlalinden dolayı yerel davacıları bilgilendirmiÅŸ durumda."

Agence France-Presse'e göre dava, Paris'teki kamu saÄŸlığı mahkemesi tarafından üstlenildi. Le Parisien'in haberi de, kuzunun satışının bir kaza olmayabileceÄŸini ve kötü amaçlı bir INRA çalışanının bu duruma sebep olmuÅŸ olabileceÄŸini iddia ediyor.

Kaynak : CHIP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.