Sosyal Medya

Dünya

AB sonunda elini taşın altına koydu

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Akdeniz ve Avrupa ülkeleri üzerinden İtalya ve Yunanistan’a ulaşan binlerce kaçak göçmenin 28 AB üyesi ülkeye gönüllülük esasına göre paylaştırılması konusunda uzlaştıklarını açıkladı.



Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de akın akın Avrupa’ya ulaÅŸmaya çalışan kaçak göçmenleri durumunu görüÅŸmek için düzenlenen AB liderler zirvesinde bu kez net bir karar çıktı. Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı ve Polonya eski BaÅŸbakanı Donald Tusk, 40 bin göçmenin 2 yıl içinde AB ülkelerine dağıtılacağını duyurdu. Ä°çiÅŸleri bakanlarının temmuzun sonuna kadar takvimi belirleyeceÄŸini belirten Tusk, ÅŸu anda üye ülkeler dışındaki ülkelerde bulunan 20 bin kiÅŸinin de yine üyeler arasında paylaÅŸtırılacağını söyledi.

BAZI ÜLKELER PLANIN DIÅžINDA BIRAKILABÄ°LÄ°R

DiÄŸer taraftan krizin yalnızca Ä°talya ve Yunanistan’ı kapsamadığına vurgu yapan Tusk, Macaristan’ın da krizden en mustarip ülkelerden biri olduÄŸunu, dolayısıyla yaklaşımlarının coÄŸrafi açıdan kapsamlı olması ve bazı ülkelerde farklı yaklaşımlar benimsenmesi gerektiÄŸine dikkat çekti. BBC de karadan binlerce göçmen alan Macaristan ve AB'nin en yoksul ülkelerinden biri olan Bulgaristan'a muafiyet tanındığını aktardı.
Öte yandan AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean Claude Juncker'in nisanda önerdiÄŸi ‘kabul edilecek göçmen sayısına zorunlu kota’ uygulaması reddedildi.

Ä°TALYA BAÅžBAKANI: AVRUPALI OLARAK ANILMAYI HAK ETMÄ°YORSUNUZ

Bu arada zirve esnasında yaÅŸanan derin fikir ayrılıkları Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi’yi yine kızdırdı. Renzi ''40 bin kiÅŸi konusunda anlaÅŸamıyorsanız kendinizi Avrupalı olarak nitelemeye hakkınız yok. Avrupa idealiniz buysa kendinize saklayın. Ya ortada bir dayanışma vardır ya da vaktimizi boÅŸuna harcamayın'' sözleriyle tepkisini gösterdi. Nitekim basına sızan bilgiye göre Ä°spanya baÅŸta, sığınmacılara mülteci statüsü vermek yerine onları kendi ülkelerine geri gönderecek mekanizmalar üzerinde çalışılmasını önerdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.