Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD resmen ilan etti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki 'Kafkasya Emirliği'nin bağlılık yemini etmesi ardından 'Kafkas vilayetini' ilan etti.



BBC Türkçe'de yer alan alan haber göre; IŞİD Kafkas Vilayetini ilan etti.

İşte beş soruda Kafkasya Emirliği ve IŞİD'in yeni 'vilayeti'

Kafkasya EmirliÄŸi tam olarak ne açıklamıştı?

21 Haziran'da IŞİD, Çeçenistan, Dağıstan, Ä°nguÅŸetya, Kabardin-Balkar ve Karaçay-Çerkez bölgelerindeki cihatçılar adına, kimliÄŸi bilinmeyen bir militanın okuduÄŸu ses kaydını yayınladı.

IŞİD ayrıca, Rusça yayın yapan kolu 'Furat' tarafından hazırlanan bir videoyu servise koydu. Videoda, 'Kafkasya EmirliÄŸi'nin Çeçenistan vilayetinin lideri Emir Hamza olarak tanınan Ä°slamcı Çeçen lider Aslan Byutukayev'in IŞİD'e baÄŸlılık yemini ettiÄŸi gösteriliyordu.
23 Haziran'da IŞİD aynı zamanda Ebu Muhammed El Kadari diye bilinen Rüstem Asildarov'un IŞİD'in yeni 'Kafkas vilayetinin yeni lideri' olduÄŸunu bildiren bir açıklama yayınladı.

Kafkasya EmirliÄŸi nedir?

1990'lı yıllarda Rusya'ya karşı yürütülen Çeçen hareketinin uzantısı olan Kafkasya EmirliÄŸi 2007'de Ä°slamcı Çeçen lider Dokka Umarov tarafından kuruldu. Kafkasya EmirliÄŸi Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinde 'egemenliÄŸini' ilan etti, ancak hiçbir zaman fiilen bu toprakları kontrolu altına almadı.

Kafkasya EmirliÄŸi, El Kaide ile dayanışma içinde olduÄŸunu bildirdi, ancak daha çok Kafkaslarda Ruslara karşı eylemlere odaklandı.
IŞİD Kafkaslar'ı nasıl etkisi altına aldı?

IŞİD lideri Ebu Bekir El BaÄŸdadi, 2014'ün ortalarında kendisini halife ilan ettikten sonra, Kafkaslar'dan gelen yüzlerce cihatçı Suriye ve Irak'ta IŞİD saflarına katıldı ve çoÄŸu BaÄŸdadi'ye baÄŸlılık yemini etti.

IŞİD'in en önde gelen komutanlarından biri, Çeçen asıllı Gürcü Tarhan BatıraÅŸvili, ya da yaygın bilinen lakabıyla Ömer El ÅžiÅŸhani'ydi.
Kasım 2014'te o zamanlar Kafkasya EmirliÄŸi Dağıstan vilayetinin lideri olan Rüstem Asildarov IŞİD'e biat etti. Ardından emirlik içindeki bazı gruplar ve militanlar da bu örneÄŸi izledi. Bunların en önemlisi Kafkasya EmirliÄŸi'nin kurucusu Dokka Umarov'un yakın dostu olarak bilinen Aslan Byutukayev oldu.

IŞİD ile Kafkasya Emirliği arasındaki ilişkiler nasıldı?

Kafkasya EmirliÄŸi liderleri baÅŸlangıçta IŞİD'in bölgeye yayılmasına karşıydı. 2014 baÅŸlarından 2015'in Nisan ayında Rus kuvvetleri tarafından öldürülünceye kadar Kafkasya EmirliÄŸi'ne baÅŸkanlık eden Ali Ashab Kebekov IŞİD'e biat eden militanları eleÅŸtirdi ve El BaÄŸdadi'nin kendisini halife ilan etmeye hakkı olmadığını söyledi.

Mayıs 2015'te IŞİD karşıtı Muhammed Süleymanov'un Kafkasya EmirliÄŸi'nin başına geçeceÄŸi söylense de bu yönde bir açıklama yapılmadı. Kafkasya EmirliÄŸi'ni destekleyen yayın organlarında IŞİD'in 'Kafkas vilayeti'ni ilan etmesiyle ilgili yorum yapılmadı.

Kafkasya Emirliği'nin bağlılık yemini ne anlama geliyor?

2010'da Moskova'daki metro saldırısı da dahil olmak üzere Kafkasya EmirliÄŸi'nin düzenlediÄŸi birçok eylem bulunuyor. Ancak grup, daha çok Rusya'nın askeri hedeflerine saldırılar düzenliyor.

Resmen küresel bir örgütün üyeleri oldukları için Kuzey Kafkasyalı cihatçıların artık daha zalim yöntemlere baÅŸvurabilecekleri düÅŸünülüyor.

Kafkasya EmirliÄŸi'nin IŞİD'e biat etmesi, El Kaide'ye baÄŸlı militanlar ile de çatışabilecekleri ÅŸeklinde yorumlara neden oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.