Sosyal Medya

Dünya

Bulgaristan'da iftar çadırı ve mahya yasağı

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da iftar çadırı kurmak ve mahya asmak isteyen Müslümanlara bu yıl da izin verilmedi



Bulgaristan Müslümanları, Sofya Belediyesi ve Kültür Bakanlığı'nın kararları nedeniyle ramazan ayını buruk geçiriyor.  Sofya'da camilere mahya asmak ve iftar çadırı kurmak isteyen Müslümanlara bu yıl da hükümetten izin çıkmadı. Sofya’daki Kadı Seyfullah Efendi Camii'ne Sofya Bölge MüftülüÄŸü tarafından “Ramazan nimetini paylaÅŸalım” mesajını dört ayrı dilde ileten ilan asıldı. Ancak, Sofyalılar'ı Ramazan ayı boyunca kurulacak iftar sofrasında buluÅŸmaya davet eden ilanın kaldırılması gündemde. Kültür Bakanlığı ve Sofya Belediyesi caminin bir kültür anıtı olduÄŸunu gerekçe göstererek mahyanın kaldırılmasını istiyor.

Sofya ÅŸehir yönetimi tarafından caminin duvarlarına asılan duyuru ve ilanların kaldırılmasına iliÅŸkin uygulama bu yıl ilk deÄŸil. Ramazan ayı öncesinde de Sofya Belediyesi caminin kültür anıtı olduÄŸu gerekçesiyle asılan hac ve Ramazan ayı duyurularının da indirilmesini istemiÅŸti.

Ä°FTAR ÇADIRLARI DA YASAK

Åžehir düzenlemesine aykırı bulunanlardan biri de hayırseverler tarafından kurulan iftar çadırları. Sofya Banyabaşı Camii'nde her akÅŸam 440 kiÅŸiye iftar yemeÄŸi veriliyor. Daha fazla ihtiyaç sahibine ulaÅŸmak amacıyla caminin arka bahçesine çadır kurulmak istense de belediye bu isteÄŸe de karşı çıkıyor.

Sofya Müftüsü Mustafa Ä°zbiÅŸtali ise bu Ramazan ayında her akÅŸam 400 kiÅŸiyi iftar sofrasında buluÅŸturmak için mücadele veriyor. Ä°zbiÅŸtali iftar sofrasıyla alakalı ÅŸunları söyledi: “Bugün panomuzu asıyoruz. Bulgarca, Türkçe, Ä°ngilizce ve Arapça yazımız, aslında dünyanın dört bir tarafından insanları bir araya getiren Sofya camisini simgeliyor. Bizim camimizin özelliÄŸi de, farklı yerlerden Müslümanları bir araya topluyor olması. Burada mülteciler var, Bulgaristan’dan ve Bulgaristan dışından gelen Müslümanlarımız var. Ramazan ayını bütün bu insanlarla beraber karşılamak bizi mutlu edecektir.”

Müftü Ä°zbiÅŸtali, Ramazan ayının simgesi mahyaların belediye tarafından yasaklanmasıyla ilgili olarak ise ÅŸunları söyledi: “HoÅŸ geldin Ramazan ışıklı mahyamız yok ne yazık ki. Buna izin alamadık. Böyle bir mahya için özel proje hazırlamak lazım. Bu proje kültür bakanlığı ve baÅŸkent belediyesinden onaylanmalı. Ancak bu çok zor bir süreç. Burada buna izin verilmiyor.”

BAÅžMÜFTÜDEN YASAKLAMALARA TEPKÄ°

Bulgaristan Müslümanları BaÅŸmüftüsü Mustafa AliÅŸ Hacı ise, her yerde olduÄŸu gibi Bulgaristan'da da Müslümanlar'ın rahmet, bereket ve maÄŸfiret ayı sabırsızlıkla beklediklerini belirterek, “Bulgaristan’da ekonomik kriz olması sebebiyle, birçok yerlerde Müslümanlar fakir insanlara da yardımcı olmak istiyorlar. Dolayısıyla gerek giyim gerekse gıda maddeleri ve ayni yardımları fakir fukaraya vermeye çalışıyorlar. Herkes Ramazan ayı sevincini yaÅŸamak istiyor.” diye konuÅŸtu.

BaÅŸmüftü Hacı, yürüttükleri projeleri camilere astıkları afiÅŸler aracılığıyla duyurduklarını fakat kültür bakanlığının ve belediyelerin bu afiÅŸleri yasakladığını söyledi. 

“Biz kampanyalarımızı en çok camilerde duyuruyoruz. Camilerin duvarlarına ve ya kapılarına afiÅŸler asıyoruz. Malesef Sofya'da bu konuda engellemeyle karşılaÅŸtık. Sofya belediyesi Seyfullah Efendi Camii kültür abidesi olduÄŸu için oraya pankart asmak yasak dediler. Sofya caminin ön tarafına iftar çadırı kuruyorduk. Bu sene Sofya Belediyesi onu da yasaklamak istiyor. Ä°nÅŸallah halletmeye çalışıyoruz. Ama maalesef gördüÄŸünüz gibi, bir taraftan biz hayırseverlik yapmaya çalışırken, öte taraftan da birileri, gerek belediye, gerekse devlet, bizim hayır iÅŸlerimizi engellemeye çalışıyor."

Bulgaristan BaÅŸmüftüsü Mustafa AliÅŸ Hacı Bulgaristan yönetiminin Osmanlı'dan miras kalan eserler konusunda iki yüzlü davrandıklarını ve keyfi uygulamalara gittiklerini ÅŸu ifadelerle anlattı:

“Bir taraftan kültür abidesi diyorlar, bir tarftan da gerekse Seyfullah Efendi Camii, gerekse dava açtığımız diÄŸer camilere devlet hiç bir yardımda bulunmuyor. Hiçbir yardımda bulunmamakla birlikte, o camiler yıkılıyor, herkes bunu görüyor. Yıkılmakla birlikte bilemiyorum, sanki kasıtlı bir susmak var, kasıtlı bir göz ardı etmek söz konusu. Ä°nanıyoruz ki bu Ramazan-ı ÅŸerifte Allah herkesin gönüllerini açsın. Herkese güzel duygular nasip eylesin. Herkes bu hayırlı iÅŸleri anlasın ve el ele verip, bütün insanlığa Müslümanlara ve gayrımüslimlere hizmet etsin.”

Teravih namazlarında buluÅŸan Sofyalı Müslümanlar yasakların kalkması ve dinlerini daha özgür yaÅŸabilmeleri için dua ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.