Sosyal Medya

Dünya

Özbekistan'da bir şehirde daha sokakta başörtüsü yasağı

Özbekistan'da Kokand, Mergilan ve Taşkent'ten sonra Andican'da da sokakta kadınların başörtüsünü çıkarmaları isteniyor



Özbekistan’ın Andican ÅŸehrinde eski ÅŸehir mahallelerinde polislerin baÅŸörtülü kadınları durdurarak örtülerini çıkarmalarını ya da boyunları açık sadece baÅŸlarını örtecek ÅŸekilde örtmelerini talep ettiÄŸi bildirildi.

Ozodlik radyosunun haberine göre bu talebi kabul etmeyen kadınların isimleri polis merkezlerine veriliyor. Müslüman kadınlara karşı Ramazan ayında yapılan bu zulüm halkın tepkisine neden oluyor.

Radyonun haberinde Özbek polisinin baÅŸörtüsü karşıtı kampanyasını önce Kokand ve Mergılan ÅŸehirlerinde baÅŸlattığı, sonra TaÅŸkent’te, ÅŸimdi ise Ramazan Ayında Andican’da devam ettirdiÄŸi belirtildi.

Ä°smini açıklamadan radyoya konuÅŸan bir Andican sakini ÅŸunları söyledi:

“Bizzat gördüm, kadın polisler kadınlardan baÅŸörtüsünü çıkarmasını istiyor. Erkek polisler arkada durarak onlara destek veriyor. Direnen kadınların isimleri ve adreslerini not ediyorlar. Bunu yapmak istemeyenleri ise tehdit ediyorlar.”

Yine isminin gizli kalmasını isteyen Andican ÅŸehrindeki bir polis memuru da Müslüman kadınlara karşı böyle bir kampanyanın yürütüldüÄŸünü doÄŸruladı.

Polis açıklamasında “Bana baÅŸörtülü kadınların ismi yazılan bir liste sunuldu. Listede yazılan Müslüman kadınların kimliÄŸini, yakınlarından hapse atılanlar olup olmadığını ve buna benzer bilgileri öÄŸrenmemizi istiyorlar. Bu emri il güvenlik yetkililerinden aldık. Öncelikle örtünen genç kadınlarla ilgileniyorlar. Onların baÅŸörtülerini çıkarmalarını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.