Sosyal Medya

Dünya

20 bin mülteciyi tartışmak utanç

AP Türkiye raportörü Kati Piri, Türkiye'nin tek başına 2 milyon mülteciyi kabul ettiğini hatırlatarak, iki yıl içinde 20 bin sığınmacının hangi AB ülkelerine yerleştirileceğinin tartışılıyor olmasını AB için utanç olarak nitelendirdi.



Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Hollandalı Kati Piri, Türkiye'de 2 milyon Suriyeli mülteci varken AB üyesi ülkeleri arasında 20 bin mültecinin nasıl yerleÅŸtirileceÄŸi tartışmalarının “utanç verici" olduÄŸunu söyledi. AP'nin Türkiye raportörü ve Sosyalist grup üyesi Piri, gündeme iliÅŸkin soruları cevaplandırdı.

AB 20 BÄ°N MÜLTECÄ°YÄ° TARTIÅžIYOR

AB'nin sığınmacıları üye ülkelere adil bir ÅŸekilde dağıtmak için planladığı kota sistemine vurgu yapan Kati Piri, iki yıl içinde sadece 20 bin sığınmacının tartışıldığını oysa Türkiye'nin kabul ettikleri ile kıyaslandığında tartışmadan utanılması gerektiÄŸini ifade etti. Sadece Türkiye deÄŸil, Avrupa'nın da Suriye'nin komÅŸusu sayılacağını kaydeden Hollandalı raportör, AB'nin Suriye sınırında bulunan ülkelere yardım etmeye mecbur olduÄŸunu söyledi. AB üyelerine yapılan iltica baÅŸvurularında Almanya ve Ä°sveç başı çekerken, bazı üye ülkeler neredeyse hiç sığınmacı kabul etmiyor.

 

 

 

 

 

 
 



Ä°NSAN HAKLARI HER ÜLKEDE SORUN

Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelerde son dönemde özellikle Ä°slamofobik saldırılar ve insan hakları ihlalleri yaÅŸanmasına raÄŸmen, AB'nin sürekli Türkiye'ye yönelik eleÅŸtiri yapması ile ilgili soruya ise Piri, “AB üyesi ülkeler de insan hakları konusunda güvenirliliÄŸini kaybetmemeli ve insan hakları durumunu yakından takip etmeli" cevabını verdi. Ä°nsan haklarının bir sonu olmadığını kaydeden AP üyesi Hollandalı Sosyalist Kati Piri, kendi kararıyla üye olmak istediÄŸi için AB'nin insan hakları konusunda Türkiye'ye diÄŸer üye ülkeler ile aynı kriterleri uyguladığını söyledi.

TÜRK VATANDAÅžLARININ DEMOKRATÄ°K RUHUNU ÖVÜYORUZ

Öte yandan kabul edilen Türkiye raporunun ilgili paragrafında, “Türk modern tarihinin en kapsayıcı ve temsil kabiliyeti en yüksek meclisinin seçilmesini memnuniyetle karşılıyoruz, Türk demokrasisinin direncini ve saÄŸlanan çok yüksek katılım oranı ve seçim gününde sivil toplum gönüllülerinin etkileyici katılımıyla ispatlanan vatandaÅŸların demokratik ruhunu övüyoruz. Tüm partilere Türkiye'nin demokratikleÅŸme sürecini ve AB ile reform diyaloÄŸunu yeniden canlandırma hedefiyle istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma yolunda çalışma çaÄŸrısı yapıyoruz" denilmiÅŸti.

DışiÅŸleri Türkiye - Ä°srail görüÅŸmesini doÄŸruladı

Ä°talya'nın baÅŸkenti Roma'da Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu'nun Ä°srail DışiÅŸleri Direktörü Dore Gold'la görüÅŸme yaptığı iddiası, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu tarafından doÄŸrulandı. ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye-Ä°srail iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesi için bu tip görüÅŸmelerin olaÄŸan olduÄŸunu söyledi. ÇavuÅŸoÄŸlu, “Hiç görüÅŸmeden nasıl bir uzlaÅŸma saÄŸlanabilir ki? GeçmiÅŸten beri uzmanlar düzeyinde iki ülke bir araya geliyor" dedi. ÇavuÅŸoÄŸlu, Mavi Marmara baskınında ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze'ye ablukanın kaldırılması konusunda da konuÅŸtu; “Top karşı tarafta, biz onlardan cevap bekliyoruz. Ä°srail'in iç siyasi dengeleri yüzünden süreç uzadı" ifadesini kullandı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.