Sosyal Medya

Coğrafyamız

Arakanlılara vatandaşlık vaadi

Myanmar'da Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi muhalif lider ve seçimlerin de muhtemel galibi olması beklenen Aung San Suu Kyi, Arakanlı Müslümanlar için vatandaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.



Dünya Bülteni'nin haberine göre; Myanmarlı insan haklari savunucusu Aung San Suu Kyi, bu yıl Kasım ayında yapılacak seçimlere hazırlanıyor. 1989 yılında askeri cunta tarafından ev hapsine cezalandırılan Suu Kyi, askeri cunta ile aralarındaki buzların erimesinden sonra 2010 yılında siyasi reform vaatleri arasında, serbest bırakıldıktan sonra 2012 yılında partisi olan NLD'den milletvekili oldu.

San Suu Kyi, Myanmar Kanal 4'e verdiÄŸi özel röportajda, Burmalı politikacıların dikkat etmesi gereken en önemli konunun, Budistlerin çoÄŸunlukta olduÄŸu ülkede dini milliyetçiliÄŸin dramatik bir ÅŸekilde giderek artması olduÄŸunu söyledi. Kyi "Hükümetin medyaya uyguladığı kısıtlamaları gevÅŸetmesi Müslüman Arakanlılar üzerinde uygulanan ÅŸiddet ve nefret söylemini körükledi" ifadesini kullandı.

Defalarca hukukun üstünlüÄŸü, toplum içinde barış ve uyumun tek çıkar yol olduÄŸunu söyleyen Suu Kyi, konu Arakanlı azınlıklara gelince, aynı isteÄŸi göstermiyor.

Arakanlıların, Myanmar'ın Rakhine ÅŸehrinin yerlileri olduÄŸu ya da aslen BangladeÅŸ'ten geldikleri ve Myanmar'ın Ä°ngilizlerin egemenliÄŸi altında olduÄŸu yıllarda oraya göç ettikleri gibi iki farklı geçmiÅŸ iddiaları var. Myanmar hükümeti ikinci olasılığı varsayıyor. Ülkenin sahibi olduÄŸunu iddia eden Budistler de onları BangladeÅŸ'ten buraya yasal olmayan yollarla kaçak gelenler olarak kabul ediyor. 2012 yılında toplumsal ÅŸiddet salgınının ardından 140 bin Arakanlının evleri yakıldı . 100 binden fazlası Arakan eyaletinin baÅŸkenti Sittwe dışındaki gözaltı kamplarında tutuluyor.

Aung San Suu Kyi, Myanmar'da Müslüman sevgilisi olarak tasvir edilen fotoÄŸrafları hakkında, kendisinin anti-Budist ve Müslüman yanlısı görünmesi için çok çabalayan Budist dincilerin kurbanı olduÄŸunu iddia etti. 

"Yaklaşık bir ay önce gittiÄŸim toplantıda Katolik rahip, Müslüman müftü ve Budist rahipler de vardı. Orada çekilen bir fotoÄŸrafımı, benim Müslüman yanlısı ya da anti-Budist olduÄŸum imajı vermek için dağıttılar" diyen NLD lideri, Burma'da Arakanlılara karşı sempati olmadığını belirterek, seçimlerde Müslüman yanlısı görünmeyi kabul etmiyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar bölgede "Bengali" olarak tanımlanıyor.

Arakanlıların kamplarda kapatılması ile ilgili " alternatif düzenlemeler yapmadan kampları kapatamayız
Arakanlıların tartışmalı vatandaşlık hakkı konusunda arakanlılara vatandaşlık hakkı verilmelidir hatta Rakhine Budistlerine de" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.