Sosyal Medya

Dünya

BM 'Barış' Değil 'Cinsel İstismar' Getirdi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) barış gücü askerlerince işlenen çocuk istismarı iddialarına bir yenisi daha eklendi. BM barış gücü askerlerine yönelik yeni bir cinsel istismar iddiasında daha bulunuldu.



BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, 19 Haziran'da BM'nin OAC misyonuna (MINUSCA), baÅŸkent Bangui'de barış gücü personelinin sokak çocuklarına cinsel istismarda bulundukları ÅŸikayetinin geldiÄŸini söyledi.

Zanlı askerlerin ülkesine konuya iliÅŸkin bilgi verildiÄŸi ve soruÅŸturma açıldığını kaydeden Dujarric, maÄŸdur çocuklara tıbbi yardım saÄŸlandığını belirtti.

Ä°stismarın geçen yıldan bu yana devam ettiÄŸinin öne sürüldüÄŸünü anlatan Dujarric, "Ä°ddiaların doÄŸru çıkması halinde, bu durum BM prensiplerinin çok ciddi ihlali anlamına gelecek ve ilgili ülkeden gerekli cezai yaptırımın uygulanması istenecektir" dedi.

Dujarric, zanlı askerlerin hangi ülkeden olduklarına iliÅŸkin ise açıklama yapmadı.

OAC'de geçen yıl da Fransız askerlere yönelik çocuk istismarı ÅŸikayeti olmuÅŸ, BM ve Fransa'nın bu ÅŸikayetleri ele alış biçimi büyük tepki çekmiÅŸti.

Tepkiler üzerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu tür meselelerin BM sistemi içinde ele alınış biçimine iliÅŸkin sorunların tespit edilmesi için bağımsız bir panel görevlendirmiÅŸti.

Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.