Sosyal Medya

Güncel

Öcalan'ın 'itirafçı avukatına' 4 yıl sonra dava

2011'deki KCK soruşturmasında gözaltına alınan ve savcıya itiraflarda bulunarak etkin pişmanlık yasasından yararlanıp serbest kalan Öcalan'ın eski avukatı İrfan Dündar hakkında 4 yıl sonra silahlı terör örgütüne üyelik suçlamasıyla dava açıldı.



Öcalan'ın avukatı Ä°rfan Dündar'a KCK soruÅŸturmalarının üzerinden 4 yıl geçmesinin ardından dava açıldı.  'Etkin piÅŸmanlık yasasından' yararlanmak için KCK yapılanması hakkında 2011 yılında özel yetkili savcılara 'itiraflarda' bulunan Ä°rfan Dündar'ın 4 yıldır raflarda bekleyen soruÅŸturma dosyası yeniden ele alındı. Dündar hakkında 'silahlı terör örgütü' üyeliÄŸinden dava açıldı.

2011'de gözaltına alınmıştı

Ä°stanbul'daki özel yetkili savcılık 2011 yılında KCK'ya yönelik operasyonlar baÅŸlattı. Bu soruÅŸturmalar kapsamında avukatlar ve gazetecilere de operasyon yapıldı. Öcalan'ın avukatlarına yapılan operasyonda 50 avukat gözaltına alındı. Operasyonun gerekçesi 'Ä°mralı'da yapılan görüÅŸmeler sonucu Öcalan'ın talimatlarını Kandil'e iletmek'ti. Kasım 2011'de gerçekleÅŸtirilen operasyonda gözaltına alınan en önemli isim Ä°rfan Dündar oldu. Öcalan'ın yakalandığı 1999 yılından beri avukatlığını yapan Dündar ile birlikte 50 kiÅŸi BeÅŸiktaÅŸ'taki özel yetkili savcılık tarafından sorgulandı. 

'Etkin pişmanlık'tan yararlandı

Sorguların ardından 43'ü tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Ancak bu isimler arasında Dündar yoktu. Bir süre sonra Dündar'ın neden tutuklamaya sevk edilmediÄŸi anlaşıldı. Dündar, savcılıkla 'iÅŸbirliÄŸi' yolunu seçmiÅŸti. Savcılık sorgusunda 'etkin piÅŸmanlık yasasından' yararlanan Ä°rfan Dündar, KCK yapılanması hakkında itiraflarda bulunmuÅŸtu.

Bu ifadenin ardından savcılık, Ä°rfan Dündar'ı serbest bıraktı. DiÄŸer avukatlar ise tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı.

Dündar'a dava açılmadı, dosyası rafa kaldırıldı

Özel yetkili savcılık avukatlara dava açtı. Ancak dava açılanlar arasında da Ä°rfan Dündar yer almadı. Etkin piÅŸmanlıktan yararlanan Dündar'ın dosyası 'ayrılarak' tozlu raflara bırakıldı. Aradan geçen 4 yıl içinde birçok KCK davası açıldı. Öcalan'ın avukatları da bir süre tutuklu yargılandı. Daha sonra baÅŸlayan 'çözüm süreci'nin ardından birçok KCK tutuklusu gibi avukatlar da serbest bırakıldı.

Dosya raftan indi, örgütten dava açıldı

17 ve 25 Aralık soruÅŸturmalarının ardından yargıda deÄŸiÅŸim yaÅŸandı. Cemaate yakın olduÄŸu iddia edilen hakim ve savcılar özellikle 'terör soruÅŸturmalarının bulunduÄŸu' bölümlerden alındı. Yerine atanan isimler ise eski dosyaları tek tek incelemeye baÅŸladı.

Bu incelemeler kapsamında dosyası yeniden ele alınan Dündar'a dava açıldı. Ä°stanbul Terör ve Örgütlü Suçlar SoruÅŸturma Bürosu tarafından açılan davada Dündar 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' ile suçlanıyor. Ä°ddianamade Dündar'ın 'örgütün yönetici kadrosunda yer aldığı' belirtildi.

Dündar'ın 24 Kasım 2011 günü verdiÄŸ ifadesinde 'örgütün deÅŸifre edilmesinde etkili bilgiler verdiÄŸi ve piÅŸmanlık yasasından yararlanmak istediÄŸi' anlatıldı.  Ä°ddianamesinde Dündar'a 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan ceza isteyen terör savcılığı, KCK hakkında bilgi veren Dündar için verilecek cezada indirim uygulanmasını da istedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.