Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi WikiLeaks'ten 10 milyar dolarlık Mübarek çıktı!

Geçtiğimiz hafta sonu WikiLeaks tarafından yayımlanan Suudi Arabistan'ın 2012 yıllarına ait gizli belgelerde Hüsnü Mübarek'in hapisten çıkarılması için 10 milyar dolar teklif ettiği ortaya çıktı



Wikileaks cumartesi günü Suudi Arabistan'la ilgili 60 bin diplomatik belgeyi yayınladı. Wikileaks'te yayınlanan Suudi Arabistan belgelerinde Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılması için 10 milyar dolar ödemek istendiÄŸi ortaya çıktı.

"Çok gizli" etiketli tarih belirtilmemiÅŸ belgede adı açıklanmayan bir Mısırlı, Müslüman KardeÅŸlerin 10 milyar dolar karşılığında Hüsnü Mübarek'i serbest bırakmayı kabul ettiÄŸini, onun hapiste kalmasının Mısır halkına bir faydası yok, dendiÄŸini söylüyor.

Ancak belgenin üzerinde el yazısıyla Mübarek için fidye ödemenin iyi bir fikir olmadığı yazılı. Notta, Suudiler ödemeyi yapsa bile Müslüman kardeÅŸlerin Mübarek'i serbest bırakmayacağını, Mübarek'in cezaevinde yatmaktan baÅŸka alternatifi olmadığı yazılıyor. Belgede tarih olmamakla beraber, metindeki siyasi durumdan anlaşıldığı kadarıyla, Müslüman KardeÅŸlerin iktidara gelmek için hazırlandığı 2012 yılında yazıldığı tahmin ediliyor.

2012 yılında Müslüman kardeÅŸlerin kıdemli lideri Hayrat el- Åžatır tarafından, Suudi Arabistan'ın, Mübarek'in serbest bırakılması için yüzmilyonlarca dolar teklif ettiÄŸi iddia edilmiÅŸ ve Suudi Arabistan ise bunu reddetmiÅŸti.

Suudri Wikileaks belgeleri, aynı zamanda yurtiçinde ve yurtdışında, haberleri etkilemek için Riyad'ın çabalarını da gösteriyor. Ä°ran'ın yayınlarını zayıflatmak için çeÅŸitli teknik araçlar da kullanan Riyad, 2012'de Suriye krizine iliÅŸkin krallık ve Rusya arasındaki son görüÅŸmeden sonra bakanlara, "Medyada Rusları küstürecek ve krallığımızın çıkarlara zarar verecek bir ÅŸey yayınlanmasın'" talimatı verdiÄŸi de görülüyor.

Suudi Arabistan DışiÅŸler Bakanlığı resmi temsilcisi ise belgelerin çoÄŸunun sahte olarak düzenlendiÄŸi iddiasında ve bu belgeleri paylaşıp vatan düÅŸmanlarına yardım etmeyin çaÄŸrısı yaptı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.