Sosyal Medya

Güncel

Yeni Meclis'te 21 başörtülü vekil var

Meclis ilk kez başörtüsüyle seçimlere girerek milletvekili olan 21 kadına ev sahipliği yapıyor. Daha önce Merve Kavakçı tarafından başlatılan girişim yarıda kalmıştı; ancak bu kez Kavakçı'nın kardeşi başörtüsüyle sorunsuz bir şekilde Meclis'e giriyor



25. dönem milletvekilleri 23 Haziran saat 15.00’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk olarak yemin töreni için bir araya gelecek. Meclis’in en yaÅŸlı üyesi sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın geçici Meclis BaÅŸkanlığı'nı üstleneceÄŸi yemin töreninde, en genç altı milletvekili de dönüÅŸümlü olarak kâtip üyelik yapacak.

Meclis’te baÅŸörtülü olarak bulunma hakkını ancak geçen dönemin sonuna doÄŸru yapılan deÄŸiÅŸiklikle elde eden kadınlar ilk kez Meclis’e baÅŸörtüleri ile seçilerek girdi. 

AK Parti’den 18, HDP’den ise 3 olmak üzere 21 baÅŸörtülü kadın bu dönemde Meclis’te olacak. Bu isimlerden bazıları ise baÅŸörtüsü konusunda “sembol”.  

28 Åžubat sürecinde öÄŸrenim gördüÄŸü sırada üniversiteden baÅŸörtüsü nedeniyle atılan ve bu nedenle Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne (AHÄ°M) dava açan Leyla Åžahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili. Ablası 1999 yılında Meclis’e baÅŸörtüsüyle geldiÄŸi için yuhalanan ve kovulan Merve Kavakçı’nın kardeÅŸi Ravza Kavakçı da AK Parti’nin Ä°stanbul Milletvekili.

MERVE KAVAKÇI'YI KOVMUÅžLARDI

TBMM Genel Kurulu'nu baÅŸörtüsüyle giren ilk milletvekili 1999 seçimlerinde Merve Kavakçı olmuÅŸtu. Kavakçı'nın giriÅŸimi baÅŸta DSP olmak üzere bazı partilerin engellemesiyle karşılanmıştı. Kavakçı'nın Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarılmasını isteyen dönemin BaÅŸbakanı Bülent Ecevit'in "Bu kadına haddini bildirin" ÅŸeklindeki ifadeleri hala hafızalardaki yerini koruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.