Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD Palmira'ya mayın döşedi'

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Palmira kentinde Antik Roma döneminden kalma en az 1700 yıllık eserlerin bulunduğu alanın IŞİD tarafından mayın ve patlayıcılarla çevrildiğini söyledi.



Suriye Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, IŞİD'in Mayıs ayı sonunda ele geçirdiÄŸi tarihi kent Palmira'da (Tedmur) Antik Roma döneminden kalma eserlerin bulunduÄŸu alana mayın ve patlayıcılar döÅŸediÄŸi bilgisini aktardı.

Örgütün daha önce baÅŸka kentlerde yaptığı gibi tarihi eserleri yıkmak için mi, yoksa rejim güçlerini bölgeden uzak tutmak için mi patlayıcı döÅŸediÄŸi henüz bilinmiyor.

Palmira'nın baÄŸlı olduÄŸu Hums vilayetinin valisi Talal Barazi, Mayıs ayı sonunda AP'ye yaptığı açıklamada, rejime baÄŸlı güçlerin Palmira yakınlarındaki Cizl bölgesinde IŞİD'le çatışmalara baÅŸladığını söylemiÅŸ, "Planlar hazır ama askeri harekâtın ne zaman baÅŸlayacağını henüz bilmiyoruz" demiÅŸti.

Roma Ä°mparatorluÄŸu döneminden kalma ve geçmiÅŸi 4. yüzyıla dayanan Palmira antik kenti Mayıs ayı sonunda IŞİD'in kontrolüne geçmiÅŸti. IŞİD kentte, rejim askeri veya rejimle iÅŸbirliÄŸi yapan aralarında kadın ve çocukların da olduÄŸu yaklaşık 400 kiÅŸiyi infaz etmiÅŸti.

Humus'un doÄŸusunda kalan Palmira kenti, BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde.

 

Kaynak: Reueters, AP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.