Sosyal Medya

YaÅŸam

Türkiye 'huzur'da Avrupa sonuncusu

Ekonomi ve Barış Enstitüsü dünyanın en huzurlu ülkeleri sıralamasını yayımladı. İlk sırada İzlanda yer alırken, Türkiye Avrupa’da sonuncu oldu. Yunanistan ise ekonomik krize rağmen yükselişte.



Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün her sene yayımladığı Küresel Barış Endeksi'ne göre Ä°zlanda dünyanın en huzurlu ülkesi olmayı sürdürüyor. Danimarka, baÅŸkent Kopenhag'da 14 ve 15 Åžubat'ta yaÅŸanan iki saldırıya raÄŸmen ikinci sırada.

Yayımlanan raporda, Türkiye Avrupa ülkeleri arasında 36. ve son sırada yer aldı. Dünyada ise 162 ülke arasında ancak 135'inci oldu. Türkiye 2014’te dünyada 128’inci, Avrupa’da ise yine son sıradaydı.

Ekonomik sıkıntılar yaÅŸayan Yunanistan 25 basamak yukarı çıkarak, 61’inci sırada yer aldı.

Barış, huzur, ticaret, kültür, ekonomi ve politika gibi faktörler göz önünde bulundurularak yapılan araÅŸtırmada, ülkelerin kendilerindeki ve bölgelerindeki savaÅŸlar da önemli rol oynuyor.

AraÅŸtırma kapsamında incelenen 162 ülkenin 81'inde huzur artarken, 78'inde ise azaldığı görüldü. En huzurlu 20 ülkenin 15'i Avrupa'da bulunuyor.

AraÅŸtırmada Charlie Hebdo ve sonrasında yaÅŸanan saldırıların Fransa'daki huzuru azalttığı görüldü.

Listenin son sırasında ise Suriye bulunuyor. Libya ve Ukrayna bir önceki yıla oranla huzuru en çok düÅŸen ülkeler oldu. AraÅŸtırmada dünyanın gayri safi milli hasılasının yüzde 13'ünün savaÅŸlara harcandığı da belirtildi.

Dünyanın en huzurlu ülkeleri ÅŸu ÅŸekilde sıralandı:

1. Ä°zlanda

2. Danimarka

3. Avusturya

4. Yeni Zelanda

5. Ä°sviçre

6. Finlandiya

7. Kanada

8. Japonya

9. Avustralya

10. Çek Cumhuriyeti

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.