Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM, Filistin'i suçlu buldu

Filistin'in geçen yıl talebi ile kurulan BM inceleme komisyonu 50 günlük çalışma sonunda her iki tarafında savaş suçu işlediğini rapor etti



Ä°srail'in 2014 yazında düzenlediÄŸi ve çoÄŸu sivil 2 binden fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan Gazze saldırısını incelemek için BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in kurduÄŸu komisyon, hem Ä°srail'in hem de Filistin'in savaÅŸ suçu sayılabilecek ihlâllerde bulunduÄŸunu açıkladı.

Filistin’in talebi üzerine geçen yıl kurulan Ä°srail’in 2014’te Gazze'ye yönelik saldırısını incelemekle görevli BM komisyonu, her iki tarafın da çatışmalarda savaÅŸ suçları iÅŸlemiÅŸ olabileceÄŸini rapor etti. 50 gün süren saldırıyla ilgili raporunu kamuoyuyla paylaÅŸtı.

Raporda “Ä°srail güçlerinin uluslararası insan haklarını ihlal eden eylemlerinden ve iÅŸlenen savaÅŸ suçlarından komisyonun endiÅŸe duyduÄŸu” ifade edildi. Ä°srail'in 50 günde 6 bin füze ve 50 bin havan topu atışı yaptığını tespit eden komisyon, “Ä°srail’in kanun dışı hareket edenleri sorumlu tutmama alışkanlığı bırakmasının hem kurbanlar için adalet saÄŸlanması hem de suçların tekrarının önlenmesi için gerekli olduÄŸuna” dikkat çekti.

Ä°KÄ° TARAF DA SUÇLU !

Komisyon Hamas'ın silahlı kanadı Ä°zzettin Kassam Tugayları hakkında, “Filistinli silahlı grupların Ä°srailli sivilleri hedef alan saldırılarında da insan hakları ihlali ve savaÅŸ suçu tespit edildiÄŸini” söyledi.

Komisyonda ABD’li eski Anayasa Mahkemesi Yargıcı Mary McGowan Davis ve Senegalli insan hakları uzmanı Avukat Doudou Diene yer aldı. BM’nin daha önce yayınladığı bir raporda 50 gün süren saldırılarda çoÄŸu sivil 2 bin 139 Filistinli, 66 Ä°srail askeri ve 6 Ä°srailli sivilin öldüÄŸü ifade edilmiÅŸti.

Rapora Ä°srail'den ilk tepki geldi:

"BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in Gazze raporu, 'Ä°srail'in haklı davranışı' ile 'savaÅŸtığı terörist gruplar' arasındaki bariz farkı ayırt edememiÅŸtir."

50 GÜNLÜK SALDIRI

Ä°srail’in hava saldırılarında Gazze’de çoÄŸu sivil 2 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi de yaralanmıştı. Binlerce ailenin evsiz kaldığı Gazze'de sivillerin sığındığı bazı hastane ve okullar da Ä°srail savaÅŸ uçakları tarafından vurulmuÅŸtu.

Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüÅŸtü.
Gazze tarafından da Hamas güçleri Ä°srail’e bine yakın roket ve havan topu atmış, bu saldırıların neredeyse tamamı Ä°srail’in Demir Kubbe savunma sistemi tarafından engellenmiÅŸti.
Ä°srail Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ise 14 Haziran'da kendi raporunu yayınlayarak saldırının meÅŸru ve hukuka uygun olduÄŸunu savunmuÅŸtu. Ä°srail, Hamas’ın kasten sivilleri savaÅŸ alanına çekerek canlı kalkan olarak kullandığını savunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.