Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çad'da peçe yasağına halktan tepki

Nüfusunun yarısı Müslüman olan Çad'ta geçen hafta getirilen peçe yasağı halk tarafından tepkiyle karşılanırken STK'lar ve İslam Yüksek Konseyi yasağın yerinde olduğunu savunuyor



Çad’da geçtiÄŸimiz hafta bir polis merkezine düzenlenen saldırı sonrası getirilen peçe yasağı, ülkedeki Müslümanlar arasında rahatsızlığa neden oldu.

Ülkenin baÅŸkenti N'Djamena’da geçtiÄŸimiz hafta bir polis merkezine düzenlenen çifte saldırıda 33 kiÅŸi ölmüÅŸ, 100’den fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Saldırıdan sonra ülkenin baÅŸbakanı Kalzeube Pahimi Deubet, peçe yasağının uygulanması gerektiÄŸini savunarak Müslüman alimlerden destek istemiÅŸti.

Çok az insan yasak teklifine destek verirken Müslümanların geneli burka ve peçe yasağının uygulanmaması gerektiÄŸini söyledi. Konuyla ilgili AFP’ye konuÅŸan ve tamircilik yapan Hasan Barka, peçe ile terör faaliyetleri arasında bir baÄŸlantı kurmanın yanlış olduÄŸunu belirterek isteyenin ceketinin altına da bomba saklayabileceÄŸini söyledi. Barka, peçenin Çadlı kadınlar arasında benimsendiÄŸini belirterek yasaklamanın yanlış olacağını kaydetti.

Ülkedeki bazı alimler ise peçenin yasaklanmasının Müslümanların tepkisini çekeceÄŸini belirterek daha fazla ÅŸiddet olayları yaÅŸanmasına sebep olabileceÄŸi gerekçesiyle yasaÄŸa karşı çıkıyor. Alimler, bu yasağın Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki çatışmaları arttırabileceÄŸini ifade etti.

Çad’ın yüzde 53’ü Müslüman, yüzde 35’i ise Hristiyanlardan oluÅŸuyor. Çad Ä°slam Yüksek Konseyi ise yasağın dine aykırı olmadığını savunarak Ä°slam’da peçe giymenin zorunlu olmadığına dair bir açıklama yaptı. Konsey, güvenliÄŸin farz olmayan bir gelenekten daha önemli olduÄŸu görüÅŸünü dile getiriyor.

Ülkedeki bazı STK’lar da peçenin ülke kültürü ile ilgisi olmadığını savunarak yasağın yerinde olduÄŸunu savunan bir açıklama yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.