Sosyal Medya

Güncel

TBMM'de yeni dönem başlıyor

TBMM'nin yeni dönemi yarın en yaşlı üye Deniz Baykal'ın başkanlığında yapılacak yemin töreni ile başlıyor



Meclis'in yeni dönemi bu hafta baÅŸlıyor. 25. Dönem Meclisi'ne seçilen 550 milletvekili, 23 Haziran Salı günü Genel Kurul'da yemin edecek.

Yasama döneminin birinci birleÅŸiminin ilk oturumundan baÅŸlayarak baÅŸkan seçilinceye kadar, en yaÅŸlı milletvekili olan 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçici baÅŸkanlık görevini yürütecek. Baykal, görevi Cemil Çiçek'ten devraldıktan sonra milletvekilleri ve Meclis bürokratları ile saat 14.00'te kampüs içindeki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, saygı duruÅŸunda bulunacak.

TBMM Genel Kurulu, Geçici BaÅŸkan Baykal baÅŸkanlığında saat 15.00'te toplanacak. Baykal'a, BaÅŸkanlık Divanı'nda en genç 6 milletvekili dönüÅŸümlü olarak eÅŸlik edecek.

Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda ilk birleÅŸimi açtıktan sonra önce kendisi yemin edecek, daha sonra milletvekilleri illerine göre ve alfabetik sırayla kürsüden yemin edecek. Meclis'in ilk birleÅŸiminde baÅŸka bir konu görüÅŸülmeyecek.

Ä°lk birleÅŸimin üç oturum halinde ve gece geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor. Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleÅŸimin başında and içecek.

Anayasa'ya göre milletvekilleri ÅŸu yemini edecek:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüÄŸünü, milletin kayıtsız ve ÅŸartsız egemenliÄŸini koruyacağıma; hukukun üstünlüÄŸüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına baÄŸlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve ÅŸerefim üzerine andiçerim."

TBMM BAÅžKANI SEÇÄ°MÄ°

TBMM'nin yeminden sonraki ilk iÅŸi 26'ncı BaÅŸkanı'nı seçmek olacak. TBMM BaÅŸkanı adayları, 23 Haziran Salı gününden baÅŸlayarak 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'e kadar baÅŸvurularını BaÅŸkanlık Divanı'na yapacak. Sonraki 5 günde ise baÅŸkanlık için seçim turları yapılacak. Danışma Kurulu'nun toplanarak seçim turlarının ne zaman yapılacağını belirlemesi bekleniyor.  

BaÅŸkan seçimi gizli oyla yapılacak. Ä°lk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoÄŸunluk saÄŸlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye baÅŸkan seçilecek.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.