Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Biz kaçmadık, sürüldük'

Tel Abyad’dan gelen Suriyeliler, PYD’nin “Gidin ve dönmeyin” diyerek kendilerini zorla Türkiye’ye gönderdiğini söyledi.



Åžanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin tam karşında, Arapların ve çok az sayıda Türkmenlerin yaÅŸadığı bir Suriye ÅŸehri: Tel Abyad.

IŞİD'e karşı ABD liderliÄŸinde kurulmuÅŸ olan koalisyon birliklerinin baÅŸlattığı hava bombardımanının sunduÄŸu fırsatı deÄŸerlendiren PYD/PKK militanlarınca geçen Pazartesi iÅŸgal edildi. Ä°ÅŸgalden sonra Akçakale'ye 25 binden fazla Tel Abyad'lı Arap ve Türkmen geldi. BirçoÄŸu akrabalarının yanına, geriye kalanlar Mardin de bulunan kamplara yerleÅŸti.

“Gidin ve dönmeyin!”

Tel Abyad'dan gelen öÄŸretmen Halil Ä°brahim, IŞİD ile PYD'nin tüm Tel Abyad halkının gözleri önünde danışıklı dövüÅŸ yaptığını söyledi. “Kimse IŞİD'le çatışmadı bile” diyen Ä°brahim yaÅŸananları, “Bombardıman baÅŸladı, IŞİD çekildikçe adım adım PYD yerleÅŸti” ÅŸeklinde dile getirdi.

Suriye'deki topraklarından çıkmak istemediklerini, PYD'nin kendilerini Türkiye'ye zorla gönderdiÄŸini anlatan Ä°brahim, “Gidin ve bir daha geri gelmeyi düÅŸünmeyin bile. Burası artık Kürdistan'dır, dediler. IŞİD iÅŸgalinden kurtulup PYD iÅŸgalinin içine düÅŸtük” diye konuÅŸtu

Koalisyon güçlerinin hava saldırısı yaptığı gün Türkiye'ye sığınan ilk 25 bin kiÅŸinin tamamı Arap Suriyeliler. “PYD bizi sürdü, geri de dönemiyoruz. Topraklarımızı Kürt Kantonu ilan ettiklerini söylüyorlar” diyen Arap Suriyeliler, sadece ÅŸaÅŸkın olmadıklarını, aynı zamanda öfkeli olduklarını da dile getirdiler. “Bizi IŞİD'i bahane eden YPG sürdü. Biz sığınmacı deÄŸiliz ki, sürgünüz” diyen 34 yaşındaki Muhammed, bölgenin demografik yapısının nasıl deÄŸiÅŸtirilmeye çalışıldığını ise ÅŸu sözlerle ifade etti:

“Tel Abyad tamamen Arap bölgesidir. Osmanlı zamanında da öyleydi, ÅŸimdi de. Tel Abyad'da hiç Kürt yoktur ki. Daha önce de olmamıştı zaten, ÅŸimdi de yok. Bombardımandan sonra gelen PYD'liler bizi evlerimizden sürdüler. Orada tapu kayıtları deÄŸiÅŸtiriliyor. BaÅŸka yerlerden getirdikleri Kürtleri, bizim evlerimize yerleÅŸtiriliyorlar.”

“Direnirseniz evinizi IŞİD evi diye iÅŸaretleriz”

44 yaşındaki Mustafa El Hasan da halkın bir bir evlerinden zorla ve baskıyla çıkarıldıklarını anlattı.“Kendimiz ve çocuklarımız için elbiselerimizi bile almadık” diyen El Hasan, “PKK'lıların bombardımandan haberleri varmış zaten. Ben evimi, tarlamı bırakmak istemedim. Gitmezsen demek ki IŞİD'lisin, o zaman senin evini bildiririz. Uçaklar burayı da vurur, dediler. PKK kendisine direnen herkese sen IŞİD'sin diyor. Aynısını IŞİD yapıyordu, kim onlara direnirse yok kâfirsiniz, yok mürtetsiniz diyorlardı. Ben gözlerimle gördüm, IŞİD ne kadar acımasızsa PKK da o kadar acımasız ve merhametsiz” diye konuÅŸtu.

Geçen hafta içinde koalisyon güçlerinin hava bombardımanını fırsat bilen PYD güçleri, Tel Abyad'ı iÅŸgal etmiÅŸ, Suriye tarafındaki Tel Abyad Sınır Kapısı'nı kapatmıştı. PYD, geri dönmek isteyen Suriyelileri kabul etmemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.