Sosyal Medya

Dünya

Kerry: Herkesin sabrı azalıyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye’de kimyasal silahların çoğunluğunun rejim tarafından kullanıldığını söyledi, "Esed’in kendi halkına karşı olağanüstü düzeyde ahlaksızca silah kullanmasından herkesin sabrı azalıyor" dedi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığının günlük basın toplantısını DışiÅŸleri Bakanı John Kerry yönetti. Toplantıya kalça kemiÄŸinden ameliyat olduÄŸu Boston kentinden video-konferans yoluyla baÄŸlanan Kerry, gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Kerry, Suriye’de sivillere yönelik krolin gazı kullanılmasına iliÅŸkin soru üzerine, bu ülkede kimyasal silahların rejim tarafından kullanıldığını söyledi. "Bu saldırıların çoÄŸunluÄŸunun rejim tarafından yapıldığından kesinlikle eminiz" diyen Kerry, bu yönde belgeler topladıklarını kaydetti. Kerry, ancak ülkedeki muhalif güçlerin de zaman zaman bu saldırıları gerçekleÅŸtirmiÅŸ olabileceÄŸini belirterek, "Ancak büyük çoÄŸunluktan bahsediyorum. Bu saldırılar önemli derecede belgelendi. Kimyasal silah saldırıları uçaklardan yapıldı. Muhalif güçler uçak veya helikopter uçurmuyor" diye konuÅŸtu.

Rejimin kimyasal silah kullanmasını engellemede ilerleme kaydedilip kaydedilmediÄŸine iliÅŸkin soruyu yanıtlarken Kerry, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile bu konuyu görüÅŸtüklerini söyledi. Lavrov’un da konuyu yeniden Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed’e ileteceÄŸine inandığını anlatan Kerry, "Esed’in kendi halkına karşı olaÄŸanüstü düzeyde ahlaksızca silah kullanmasından herkesin sabrı azalıyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Esed’in bölgede etkin olan IŞİD’in ‘kılına dokunmadığına’ vurgu yapan Kerry, "Esed, onlara hiçbir zaman saldırmadı. Bunun yerine Halep’teki sivillerin üzerine misket bombaları yaÄŸdırdı. Bu konuyu Lavrov ile görüÅŸmede gündeme getirdim ve bu giderek daha fazla odaklanacağımız bir konu olacak. Åžu anda diplomatik olarak bir takım çabalar içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kerry, rejimin kimyasal saldırılarının durdurulamadığını, bunun da uluslararası toplumun Esed rejimine yönelik kızgınlığını artırdığını dile getirdi.

Ä°ran ile nükleer müzakereler

John Kerry, müzakereleri devam eden Ä°ran’ın nükleer programına iliÅŸkin pozisyonlarının deÄŸiÅŸmediÄŸini, görüÅŸmelerin çetin bir ÅŸekilde sürdürüldüÄŸünü kaydetti. Kerry, "GörüÅŸmeler kritik. Sürekli dile getirdiÄŸim gibi, bir anlaÅŸma olsun diye anlaÅŸma yapmayacağız ve sorunu çözeceÄŸine inanmadığımız bir anlaÅŸmayı da imzalamayacağız" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kerry, ortak eylem planında yer alan, Ä°ran’ın nükleer programının olası askeri boyutuyla ilgili soru üzerine, Ä°ran’ın bu konuda geçmiÅŸte yaptıklarından sorumlu tutulup tutulmayacağı meselesinin nihai anlaÅŸmaya varmak için gereklilik arz etmediÄŸini vurguladı. Kerry, "Onların (geçmiÅŸte) ne yaptığını biliyoruz. Bundan hiçbir kuÅŸkumuz yok. Onların belirli askeri eylemlerine iliÅŸkin kesin bilgiye sahibiz. Biz ilerleme saÄŸlamakla ilgileniyoruz. Ä°lerleme gerçekleÅŸtirdiÄŸimizi görmek bizim için çok önemli" dedi.

Putin’in ordusuna kıtalararası balistik füze katacağını açıklaması

Kerry’ye Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Rus ordusuna 40 yeni kıtalararası balistik füze katacakları açıklaması da soruldu. Rusya’nın bu adımının kendilerini endiÅŸelendirdiÄŸini dile getiren Kerry, eski Sovyetler BirliÄŸi topraklarındaki nükleer silahların imha edilmesine iliÅŸkin kendileriyle iÅŸbirliÄŸi yaptıklarını hatırlatarak, bu noktada kimsenin geri adım atıldığını görmek istemediÄŸine iÅŸaret etti. 

Ä°ki ülke arasında konuyla ilgili "Start" anlaÅŸmasını anımsatan Kerry, "Biz, bu noktada ters istikamette (nükleer silahları yok etme) gitmeye çalışıyoruz. Kimse bundan geri adım atılmasını istemez, kimse soÄŸuk savaÅŸ dönemindeki statülere dönmek istemez. Kimse, güçlü bir ülkenin liderinden bu tür bir açıklama duymamalı" diye konuÅŸtu.

Kerry, Ukrayna konusunda ise ülkenin doÄŸusundaki gerginliÄŸin giderilmesine iliÅŸkin oluÅŸturulan Üçlü Temas Grubu’nun son günlerde daha önce olmadığı kadar faydalı görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirdiÄŸi bilgisini verdi. Minsk anlaÅŸmalarının tam anlamıyla uygulanabilmesi için bu grubun çalışmalarının önemine iÅŸaret eden Kerry, ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın da gelecek günlerde bölgeyi ziyaret edeceÄŸini bildirdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.