Sosyal Medya

Dünya

israil'in güvenliği için tampon bölge oluşturuluyor

Türkmen Birliği Komutanı Ömer Dede, PYD'nin Tel Abyad'da hükümet kurmaya kalkışması durumunda savaşın giderek büyüyeceğini söyledi. Dede, “Deraa'dan Şam'a tüm ordular asker gönderelim diyor. Aşiretler ayakta. Hükümet ilan ederlerse Suriye savaşı buraya kayacak' dedi.



PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, iç savaÅŸ sürecinde ilan ettiÄŸi kantonları birleÅŸtirerek Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyor. Koalisyon güçlerinin açık destek verdiÄŸi PYD güçleri Tel Abyad'da hedefine ulaÅŸmak için halkı göçe zorluyor. Su kuyularını kapatan ve tarım arazilerini ateÅŸe veren örgüt bugüne kadar 35 bin Suriyelinin göç etmesine neden oldu. Afrin'den Tel Abyad'a kadar olan 261 km'lik bölgeye hükmetmeyi amaçlayan YPG, burada siyasi bir oluÅŸum kurmayı planlıyor.

AŞİRETLER AYAKLANDI

Suriye'deki muhalif komutanlardan Ömer Dede, PYD'nin Tel Abyad bir hükümet kurmaya kalkışması durumunda savaşın giderek büyüyeceÄŸini söyledi. Tel Abyad'ı bırakmamaya karar verdiklerini söyleyen Dede, “Deraa'dan Åžam'a kadar Suriye'nin bütün ordularından telefon geliyor, CeyÅŸ-ül Ä°slam ve Ahrar-u Åžam asker ve silah gönderme talebinde bulunuyor. AÅŸiretler ayaÄŸa kalkmış durumda. Bu ÅŸehri bırakmamaya karar verdik. Bunlar ikinci BeÅŸar Esed. Burada bir hükümet kurmaya çalışırlarsa Suriye'deki savaÅŸ buraya kayacak" dedi.

TEL ABYAD'I BIRAKMAYIZ

Suriye'de Esed rejimi ve IŞİD'e karşı savaÅŸan askeri örgütler de Tel Abyad'daki olayları yakından takip ediyor. EÄŸer bölgede bir Kürt devleti kurulursa, binlerce muhalif askeri güce sahip olan örgütler güçlerinin bir kısmını Tel Abyad bölgesine çekecek. Bu da bölgenin daha uzun bir süre ÅŸiddet sarmalında kalacağının iÅŸareti.

IŞİD GİTTİ PYD GELDİ

Türkmen komutanlardan Abu Nur Muhammed, Suriye'deki iç savaşı baÅŸlamadan önce Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 4. Sınıf öÄŸrencisiydi. Tel Abyad yakınlarındaki Sülük kasabasında Esed tanklarına karşı 15 kalaÅŸnikofla savaÅŸan, Tel Abyad sınır kapısını 22 saatlik bir çatışmanın ardından ele geçirmeye baÅŸaran Türkmen komutan Muhammed,“Esed tank ve toplarla bizim köyleri bombalamaya baÅŸladı. Savaşı büyüterek onları bölgeden temizledik. Sonra IŞİD'le savaÅŸtık. Bu kez karşımıza PYD çıktı" diye konuÅŸtu.

israil'Ä°N GÜVENLİĞİNÄ° Ä°ÇÄ°N TAMPON BÖLGE

Komutanlardan Ebu Abbas ise savaşın baÅŸlamasıyla birlikte Liva El Masır adında bir birlik kurarak 238 savaÅŸçıyla Esed rejimine karşı mücadele etmeye baÅŸladı. Rejim oradan ayrılınca bu kez PYD güçleri tarafından tehdit gördü ve PYD'yle savaÅŸtı. “Rejim ve PYD Suriye'yi bölmek istiyor" diyen Ebu Abbas, “PYD arazileri yakarak insanları göçe mecbur ediyor. Her Arap'ı IŞİD'ci gibi gösterip can güvenliÄŸini elinden alıyor" dedi. PYD eliyle Suriye'nin bölünmeye gibi gittiÄŸini ve israil'in güvenliÄŸini saÄŸlayacak bir tampon bölge oluÅŸturulduÄŸunu öne süren Ebu Abbas, “Devrim boyunca en deÄŸerli 200 bin gencimiz ÅŸehit oldu. Bu gençlerin elinde sadece sopa olsaydı bile israil'e karşı çok büyük bir tehdit olurdu" diye konuÅŸtu.

35 bin kiÅŸi göç etti

Muhalif askeri komutanlardan Abdulcebar Abdulvelid, PYD uygulamaları nedeniyle tüm Rojava bölgesinden yaklaşık 35 bin Arap, Kürt ve Türkmen'in göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Abdulvelid, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının yaptığı araÅŸtırmayla bu sonuca ulaÅŸtıklarını söyledi. Yaklaşık 1 yıldır PYD'nin elinde bulunan Haseke'de OSÖ bünyesindeki Liva Åžuheda Guveyran birliÄŸi içinde savaÅŸan komutanlardan Abdulcebbar Abdulvelid, YPG güçlerinin su kuyularını kapattığını ve tarlaları yaktığını iddia etti. Buradaki amacın halkı göçe zorlamak olduÄŸunu ifade eden Abdulvelid, Özgür Suriye Ordusu'nun yaptığı araÅŸtırmalarla ortalama 30 ila 35 bin Arap, Kürt ve Türkmen'in ÅŸu an PYD tarafından yerlerinden sürgün edildiÄŸini belirtti.

Bölgeyi boÅŸaltın anonsu

Mülteci olarak Türkiye'ye gitmeyen Arap, Türkmen ve Kürtlere; YPG milisleri, “Burası askeri bir alandır, bölgeyi boÅŸaltın" anonsları yapıyor. Suriyeliler IŞİD ile YPG arasındaki sıcak çatışmalar bitse bile kendilerine bir daha buralarda hayat hakkı tanınmayacağı görüÅŸünde. Bunun ilk iÅŸaretleri Haseki ve Rasulayn'da gelmiÅŸti. Buraların kontrolünü ele alan YPG milisleri, yöre halkının göç etmesi için çok yönlü bir ÅŸiddet politikası uygulamaya baÅŸladı. PYD'nin yönetimini ele geçirdiÄŸi bölgelerde yaÅŸayan 17 yaşından büyük çocuklar asker olarak YPG'ye alınıyor. Erkek çocuklar YPG'ye, kız çocuklar ise YPJ'ye asker olarak yazılmak zorunda. Çocuklar YPG'ye ait askeri kamplarda tutuluyor ve ideolojik propagandaya tabi tutuluyor.

Tel Abyad düÅŸtü

ABD'nin günlerdir devam eden bombardımanın ardından Tel Abyad dün akÅŸam saatlerinde PYD'nin kontrolüne geçti. Bu geliÅŸme üzerine Türkiye tarafına kaçan 3 IŞİD militanı gözaltına alındı.
IÅŸid, pyd'nin önünü açtı

Suriye rejimi, PYD ve IŞİD'le savaÅŸtıklarını anlatan muhalif komutan Abdulcebbar Abdulvelid,“Rasulayn'ı rejim güçlerinden biz temizledik. PYD hazır ÅŸehre konmak istedi. Bizimle PYD arasında gerginlik baÅŸlayınca ÅŸimdi IŞİD dediÄŸimiz grup (o zaman Nusra içinde faaliyet gösteriyordu) bizi kafir ilan ederek ÅŸehrin PYD eline geçmesini saÄŸladı. IŞİD muhasarası altına girince silahları bırakmak zorunda kaldık. IŞİD bizi zayıflattı, ÅŸehir PYD'nin eline geçti. Suriye savaşı boyunca IŞİD hep muhalif grupları zayıflattı. Bu durum PYD'nin iÅŸine yaradı" dedi.

ABD 200 sivili öldürdü

Komutanlardan Ebu Abbas ise PYD'nin tüm Arapları IŞİD'çi gibi gösterip can güvenliÄŸini elinden aldığını anlattı. Ebu Abbas, “Suriye PYD eliyle bölünmeye doÄŸru gidiyor. israil'in güvenliÄŸini saÄŸlayacak bir tampon bölge oluÅŸturuluyor" diye konuÅŸtu. Bir aydır havadan bomba yaÄŸdıran ABD uçakları ise 200'e yakın sivili öldürdü.

Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.