Sosyal Medya

Güncel

Olası durumda erken seçime nasıl gidilecek?

Koalisyon hükümeti kurulamaması durumunda Türkiye'yi erken seçime nasıl ve hangi hükümet götürecek?



7 Haziran milletvekili seçimleri sonrası hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoÄŸunluÄŸu elde edememesi sonrası koalisyon süreci iÅŸlemeye devam ediyor. Herkesin kafasını meÅŸgul eden "hangi partilerin bir araya gelmesiyle nasıl bir koalisyon hükümeti kurulacak?" sorusu ortaya çıkarılan koalisyon senaryolarıyla erken seçimi de gündeme getiriyor.

HÜKÜMETÄ°N KURULMASI VE GÖREVÄ°N DAVUTOÄžLU'NA VERÄ°LMESÄ°

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu CumhurbaÅŸkanı'na Bakanlar Kurulu istifasını sundu. CumhurbaÅŸkanı, yeni hükümet kuruluncaya kadar, mevcut hükümetin görevine devam etmesini istedi. Åžimdi ErdoÄŸan, Anayasa gereÄŸi Meclis'te en fazla sandalyeye sahip partinin genel baÅŸkanına 63. hükümetin kurma yetkisi verecek. O da AK Parti Genel BaÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu olacak. Böylece hükümet istifası sonrası 45 günlük hükümeti kurma takvimi de baÅŸlayacak.

KOALÄ°SYON TURLARI BAÅžLAYACAK

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu diÄŸer 3 siyasi parti ile görüÅŸmeler yapacak. DavutoÄŸlu hükümeti kurumaz ise CumhurbaÅŸkanı en çok oy alan ikinci partinin genel baÅŸkanına hükümet kurma görevi verecek. EÄŸer o da baÅŸarısız olursa Türkiye'nin erken seçime gitmesi kaçınılmaz olacak. Geçici Bakanlar Kurulu yani seçim hükümeti kurularak Türkiye erken seçime gidecek. Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiÄŸinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve CumhurbaÅŸkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir BaÅŸbakan atayacak.

GEÇÄ°CÄ° BAKANLAR KURULUNUN OLUÅžTURULMASI

Anayasa'nın 114. ve 116. maddesi erken seçim için gerekli ve net bilgileri veriyor. Anayasaya göre, seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde seçim hükümeti kurulacak. Adalet, Ä°çiÅŸleri ve UlaÅŸtırma bakanlarına TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar BaÅŸbakanca atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na bu üç bakanlık dışında siyasi parti gruplarından oy oranlarına göre bakanlık verilecek.

HER PARTÄ° OY DAÄžILIMINA GÖRE BAKAN VERECEK

Böylece AK Parti-CHP-MHP ve HDP milletvekili dağılımına göre bakan verecek. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Meclis BaÅŸkanı BaÅŸbakana bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine ise meclisten veya dışarıdan bağımsız bakanlar  atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu gerekmeyecek. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde olacak.
Kaynak : Haber7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.