Sosyal Medya

Dünya

BM Genel Kurulu'na 'Filistin dostu' baÅŸkan

BM Genel Kurulu başkanlığına Filistin'e desteği ile bilinen Danimarkalı siyasetçi Mogens Lykketoft seçildi



BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e üye tüm ülkelerin temsil edildiÄŸi BM Genel Kurulu'nun 70. dönem baÅŸkanlığına Danimarkalı siyasetçi Mogens Lykketoft seçildi.

Danimarka'da çeÅŸitli bakanlık görevlerinde bulunan ve halen Meclis BaÅŸkanlığı görevini yürüten Mogens Lykketoft, bu görev için tek adaydı. Lykketoft, yeni görevine eylül ayında BM Genel Kurulu Genel görüÅŸmeleri sırasında baÅŸlayacak.

Lykketoft, seçilmesinin ardından yaptığı konuÅŸmada önceliklerini 2015 sonrası kalkınma gündemi, BM'nin uluslararası barış ve güvenliÄŸe katkısının artırılması ve insan haklarının geliÅŸtirilmesi ÅŸeklinde sıraladı.

BM'nin 70. yılında BM reformu ve Genel Sekreter seçiminin daha ÅŸeffaf yapılması konularında talepler bulunduÄŸunu dile getiren Lykketoft, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin reformu konusuna önem vereceÄŸini belirtti.

Genel Kurul'daki toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Danimarkalı siyasetçi, baÅŸkanlığı döneminde Filistin'in BM üyesi olup olamayacağının sorulması üzerine, "Filistin halkına çok sempatim var ama Filistin'e üyelik sözü verecek yetkim yok. Ancak baÅŸkanlığım döneminde Filistin konusuna daha fazla önem verilecektir" dedi. 

Lykketoft, Danimarka Meclis BaÅŸkanı olarak Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ve iÅŸgal ettiÄŸi Filistin topraklarında yasa dışı yerleÅŸim birimleri kurmasını eleÅŸtirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.