Sosyal Medya

Coğrafyamız

El-BeÅŸir'den liderlere tepki

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, hakkında verilen 'ülke dışına çıkma' yasağıyla ilgili, 'Afrikalı liderler, vesayeti reddediyor' dedi.



25. Afrika BirliÄŸi Zirvesi'ne katılmak üzere Güney Afrika'da bulunan BeÅŸir, yaptığı açıklamada, Afrikalı liderlerin artık kendi kararlarını verebildiklerine dikkati çekti. Afrikalı liderlerin vesayeti reddettiÄŸini belirten BeÅŸir, "Uluslararası Ceza Mahkemesi bitmiÅŸtir, Güney Afrika Zirvesi de onun cenaze ve defin törenidir" ifadelerini kullandı.

Ev sahibi ülkeden övgüyle söz eden ve iki ülke iliÅŸkilerini "mükemmel" olarak nitelendiren BeÅŸir, Johannesburg'taki zirveye katılmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika BirliÄŸi Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirmiÅŸti.

Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet BaÅŸkanı seçilen BeÅŸir, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaÅŸ ve insanlığa karşı suçlar iÅŸlemekle itham ediliyor. Mahkeme, Darfur'da çok sayıda kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi çatışmalarda sorumluluÄŸu bulunduÄŸu gerekçesiyle BeÅŸir hakkında 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.

UCM'den daha önce yapılan açıklamada, Afrika BirliÄŸi Zirvesine katılması beklenen BeÅŸir'in Güney Afrika'da tutuklanması talep edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.