Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu'na kötü haber! Dokunulmazlık gidebilir

Montaj ses kayıtlarını Meclis’teki CHP grup toplantısında yayınlayan Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlanıyor.



Ankara 5. Sulh Ceza HakimliÄŸi, 17-25 Aralık olaylarının ardından servis edilen ses kayıtlarını partisinin grup toplantısında dinleten CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu hakkında fezleke hazırlıyor.

'PARALEL'Ä°N SÄ°YASÄ° KANADI'

O dönem BaÅŸbakan olan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a ait olduÄŸu iddia edilen ses kayıtlarını sosyal paylaşım siteleri üzerinden servis edilmiÅŸti.  CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu da sözkonusu ses kayıtlarını 11 Åžubat 2014 tarihinde partisinin grup toplantısında dinletmiÅŸti. KılıçdaroÄŸlu'nun eylemiyle ilgili Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına suç duyurusunda bulunmuÅŸ, ancak savcılık KılıçdaroÄŸlu hakkında kovuÅŸturmaya yer olmadığına hükmederek 'takipsizlik' kararı verdi.

SÖZ VE DÜÅžÜNCE DEĞİL

ErdoÄŸan'ın avukatı Muammer CemaloÄŸlu ise takipsizlik kararına itirazda bulundu. Ä°tiraz üzerine dosya, Sulh Ceza HakimliÄŸi'ne gönderildi. Ä°tirazı deÄŸerlendiren 5. Sulh Ceza HakimliÄŸi, 29 Mayıs 2015 tarihli kararında, KılıçdaroÄŸlu hakkındaki kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılmasına hükmetti. 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer'in verdiÄŸi kararda, 'yasama sorumsuzluÄŸu'nun parlamento üyelerinin yasama çalışmaları esnasında söz, düÅŸünce ve oy hürriyetlerini tam olarak korumak amacıyla tanındığını ifade etti. 'Yasama sorumsuzluÄŸu'nun sözkonusu olabilmesi için “Meclis çalışmaları sırasında iÅŸlenmiÅŸ olması” ve “Oy, söz veya düÅŸünce açıklaması yoluyla iÅŸlenmiÅŸ olması” gerektiÄŸine vurgu yapılan kararda, “Sayın KılıçdaroÄŸlu'nun Sayın ErdoÄŸan'a ait olduÄŸu iddia edilen yasadışı yollarla elde edilmiÅŸ, montajlanmış, kurgulanmış olduÄŸu belirtilen ses kayıtlarını teknik cihazlar kullanarak kamuoyuna açıklaması 'yasama sorumsuzluÄŸu'nun ikinci ÅŸartı olan söz ve düÅŸünce açıklaması olarak deÄŸerlendirilemez” denildi.

DOKUNULMAZLIK GÄ°DEBÄ°LÄ°R

“KılıçdaroÄŸlu, ses kayıtlarını kamuoyuna ifÅŸa ederken kendisi herhangi bir söz ve düÅŸünce açıklamayıp, kaydı dinletip daha sonra kendisi konuÅŸma yapmaktadır. Bu ÅŸekilde, Meclis kürsüsünden yasadışı yollarla elde edilen ses kayıtlarının, baÅŸkalarına ait görüntülerin ve benzeri eylemlerin söz ve düÅŸünce açıklaması olarak deÄŸerlendirilmesi mümkün deÄŸildir” ifadelerine yer veren 5. Sulh Ceza HakimliÄŸi, dosyayı yeniden Parlamenter Suçları SoruÅŸturma Bürosu'na gönderecek. KılıçdaroÄŸlu hakkında Anayasa'nın 83/1 sayılı maddeyi ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle fezleke hazırlanacak. Sözkonusu fezleke daha sonra Meclis'e gönderilecek. KılıçdaroÄŸlu'nun milletvekili olmasından dolayı hakkında ceza takibatı yapılamadığına yer verilecek olan fezlekede, KılıçdaroÄŸlu hakkında söz konusu suçlardan ceza takibatı yapılabilmesi amacıyla yasama dokunulmazlığının kaldırılması için gereÄŸinin yapılması istenecek.



KAYNAK: AkÅŸam 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.