Sosyal Medya

Dünya

İspanya, Müslümanlardan özür bile dilemedi ama...

İspanya Müslümanları da sürdüğü halde sadece Sefarad Yahudilerinin ülkeye dönüşüne imkan tanıyan yasa tasarısı çıkardı. Yasadan 3 milyon Yahudi'nin faydalanması bekleniyor. Ancak ülkeden sürülen Müslümanlardan özür bile dilemeyi reddetmişti.



Ä°spanya, 500 yıl önce imzalanan ‘Elhamra Kararnamesi‘yle ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerine vatandaÅŸlık hakkı tanıyan tasarıyı onayladı. Ancak aynı kararnameden sonra ülkedeki engizisyon mahkemelerine tabi tutulan Müslümanlar hakkında herhangi karar alınmadı. 

Ä°spanya meclisi, ‘Geri dönüÅŸ yasası‘ olarak da adlandırılan ve 1492 yılında 1’inci Isabella ve Aragon Kralı 2’nci Ferdinand tarafında ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerinin torunlarına vatandaÅŸlık hakkı tanıyan yasayı onayladı.

Buna göre, baÅŸvuru süreci gelecek ekim ayında baÅŸlayacak ve üç yıl boyunca devam edecek. Yasadan yararlanmak için tek ÅŸartsa Sefarad Yahudisi olduÄŸunu kanıtlayabilmek.

Yasada, Türkiye, Arjantin, Brezilya, Ä°srail ve Venezüela baÅŸta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yayılmış 3 milyon 500 bini aÅŸkın Sefarad Yahudisi’nin yararlanacağını tahmin ediliyor. 

Ancak, tüm siyasi partilerin desteÄŸini alarak geçen yasa, Batı Sahra’ya yerleÅŸen Yahudileri ve 1976’da Ä°spanya tarafından terk edilen eski kolonileri kapsamıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.