Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°ran: Irak ve Suriye'de askerimiz yok

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'Irak ve Suriye'de İran'ın herhangi bir askeri gücü bulunmuyor' dedi.



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, "Kimseye, ne ek protokol ne de baÅŸka bir uluslararası anlaÅŸma bahanesi ile ülkenin askeri sırlarına eriÅŸim izni vermeyiz" dedi.

Ruhani, 11'inci hükümetin seçimleri kazanmasının ikinci yıl dönümü münasebetiyle düzenlediÄŸi basın toplantısına, 250'ye yakın yerli ve yabancı basın mensubu katıldı.

Ruhani, ülkesi ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi 5 üyesi ile Almanya'dan oluÅŸan "5+1 grubu" arasında yürütülen nükleer müzakerelere iliÅŸkin, "Dünyanın altı büyük ülkesi karşısında müzakere eden heyetimizi destekleyen halkımıza da teÅŸekkür ediyorum. Bundan iki yıl önce 5+1 grubundaki ülkelerin hiçbiri Ä°ran'ın uranyum zenginleÅŸtirme hakkını kabul etmezlerken, bugün artık Ä°ran'ın bu hakka sahip olduÄŸu, Natanz ile Fordo'nun kapılarının açık kalacağı konusunda kimse ÅŸüphe duymuyor. Ä°ÅŸte bu bizim en büyük baÅŸarımızdır" ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar baÅŸarılı olamadı, ama etkili oldu

Ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımların hedefine ulaÅŸamasa da etkili olduÄŸunu belirten Ruhani, ülke içinden yapılan "hükümetin tüm sorunları yaptırımlarla baÄŸdaÅŸtırdığı" yönündeki eleÅŸtirilerin sorulması üzerine, ÅŸunları söyledi:

"Bu hükümet yaptırımların uygulandığı bir zamanda iÅŸ başına geldi ve tüm icraatlarını da yaptırımlara raÄŸmen gerçekleÅŸtirdi. Kabul etmemiz gereken bir konu var, o da ÅŸu ki evet yaptırımlar hiçbir dönemde baÅŸarılı olamadı ve hedefine ulaÅŸamadı, ama etkili oldu. BaÅŸarılı olmak ile etkili olmak arasındaki farkı dikkate almalıyız. Onlar yaptırımlarla Ä°ran halkının teslim olmasını hedefliyorlardı, ama baÅŸarılı olamadılar. Ama yaptırımlar toplum için bir çok soruna neden oldu. Ancak ÅŸunu da bilmemiz gerekir ki dün veya bugün karşı karşıya olduÄŸumuz sorunların büyük bölümünün müsebbibi yaptırımlar deÄŸil kötü yönetimdir. Yaptırımların hiç etkili olmadığını iddia etmek de gerçekçi ve doÄŸru deÄŸil."

Yaptırımların anlaşma ile eş zamanlı olarak kaldırılmasını istiyoruz

Ruhani, Ä°ran ile 5+1 grubu arasında yaptırımların kaldırılma modeli üzerinde hala görüÅŸ ayrılıkları olduÄŸunu belirterek, "Yaptırımların, nükleer anlaÅŸma gereÄŸince atacağımız adımlar ile eÅŸ zamanlı olarak kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda hala görüÅŸ ayrılıkları var. Biz iki tarafın atacağı adımların eÅŸ zamanlı olması konusunda ısrarcıyız" dedi.

EndiÅŸeli deÄŸilim, her zaman umutluyum

CumhurbaÅŸkanı Ruhani, bir gazetecinin "Olası bir nükleer anlaÅŸmanın imzalanmasının ardından, ABD ve Ä°ran'da bazı kesimlerin anlaÅŸmanın icra edilmesini sabote edebileceÄŸi konusunda endiÅŸe duyup duymadığı" ÅŸeklindeki sorusunu, "Ben endiÅŸeli deÄŸil, her zaman umutluyum" ÅŸeklinde cevapladı.

Irak ve Suriye'de askeri gücümüz yok

Ülkesinin Irak ve Suriye'deki askeri varlığını reddeden Ruhani, "Ä°ran'ın ne Irak'ta ne Suriye'de askeri üsleri ve gücü yok. Bu ülkedeki faaliyetlerimiz sadece danışmanlıkla sınırlıdır" diyerek söz konusu ülkelerde askeri güç bulundurmadıklarını öne sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.