Sosyal Medya

Güncel

Bülent Arınç: Haçlı İttifakı sözü yanlıştı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair merak edilen sorulara yanıt verdi.



Seçim sonuçlarını doÄŸru okumalıyız. 4 parti Meclis'e girdi. 4 parti girince de Ak Parti çoÄŸunluÄŸunu kaybetti. 258 baÅŸarıdır, birinci parti olmak baÅŸarıdır. 13 yıllık serüvende ilk defa tek başımıza iktidar olamıyoruz. HDP'nin barajı aÅŸmasıyla herkesin HDPbaÅŸarılıdır demesi gerekir. Seçim kampanyamın çoÄŸunu o bölgede yaptım.

CHP ve MHP açısından bir baÅŸarı yok. En azından MHP için ÅŸunu söylenebilir. Senin çıkardığın vekil sayısı kadar HDP de çıkardı. Ben seçim kampanyam boyunca bu partilerin tek başına iktidar olma ÅŸansı yok dedim. Her birisi istedikleri oy oranını alsalar tek başına iktidar olamayacaklar. Gayeleri koalisyon yapmak. Senden iyisi yok ama sen de kusurlusun. Olabilir. Ben de insanım. Partizanlık yapmış olabiliriz, hata yapmış olabiliriz. Bana hatamı söylersen ben de yanlışlarımı düzletirim. Sen benim kulağımı çek ama yine beni tek başına iktidar yap dedim. 3'ü ancak iktidar olabilecek sayıya ulaşıyor. 78 milyon insan icraat bekliyor, memur maaÅŸ bekliyor. Hükümetsiz olabilir mi? Peki kurun hükümeti o zaman? Elbette bir hükümet kurulacak.

Hükümet kurulamadı. Demokrasilerde kabahati kendinde bulmamız lazım.

HANGÄ° OLAYLAR KIRILMA YARATTI?

AK Parti'nin kendi içinde yaptığı tahlilleri ekran önünde konuÅŸmak durumunda deÄŸilim. BaÅŸbakanımız balkon konuÅŸmasında yaptığı konuÅŸmada bu sonuçları yorumladı. MYK üyeleri ile bakanlarla toplantı yaptı. Ben en az 1.5 saat sayın BaÅŸbakanımız lütfetti, bildiklerimi kendisine arz ettim.  Çok önemli görüÅŸmeler oldu. Sayın BaÅŸbakanımızın bunlardan yararlandığını biliyorum. 73'ten beri her seçimin içindeyim ben. 80-86 arası siyasi yasaklıydım. 87'den itibaren her seçimde adaydım. Seçim atmosferinin, halka size bakışının, sizin yüzünüze gülüp gülmemesinin bir anlamı vardır. Siz ortamı görerek bu seçimin sonucu böyle olacaktı diyebilirsiniz. Ben özel deÄŸerlendirmelerimi parti kurullarında yaptım. Ä°çeride gerekli olan yerlerde ÅŸurada ÅŸurada bunlar vardı diye söylerim.

BALKON KONUÅžMASINDAKÄ° FOTOÄžRAFLAR

(Kızgın olduÄŸunuz söyleniyor sorusuna)  O kadar da deÄŸil. Poker face dedikleri bir ÅŸey mi vardır. Ben içimdekini dışarıya yansıtıyorum. Aslında balkona çıkarken de birileri ikaz etti, abi yüzünüz biraz gülsün dedi. Çabalamama raÄŸmen böyle bir görüntü vermiÅŸsem içimin dışına aksetmesidir. Ben tekrar iktidar olacağız diye bekliyordum. 290 vekil ile hükümet olma imkanı yakalayacağımızı düÅŸünüyordum. Bütün sistem HDP'ye barajı aÅŸtırmak üzerine kurulmuÅŸtu. Ben bir siyasetçi olarak ne KılıçdaroÄŸlu'nun ne CHP'nin yüzde 25'i aÅŸacağını görmedim. MHP için en fazla 17 koydum. Bu partiler iktidara hazırlıklı partiler deÄŸil. HDP'yi aÅŸtırmak suretiyle…

Oy oranı artıyor ama partilerin sayısı arttığı için biz daha az vekil çıkarıyoruz. 3 petinin de desteÄŸiyle ve ÅŸüphesiz baÅŸka desteklerle de baraj aşıldı. Çıplak gözle bakıp da küçümsemek de doÄŸru deÄŸil. Batı'daki illerde de gönüllü oylarının arttığını görüyoruz. Åžöyleydi böyleydi diye bir partiyi nefret objesi haline getirmek de doÄŸru deÄŸil.

HAÇLI Ä°TÄ°FAKI SÖZÜ YANLIÅž

Haçlı ittifakı ifadeleri yanlış. Bunlar olmaz. Bu siyasi partiler düÅŸmanımız deÄŸil rakibimiz. DüÅŸmanlık yaparak oy toplamak mümkün deÄŸil. Bir düÅŸman psikolojisiyle belli bir kampa gitmenin, onları aÅŸağılamanın o seçmen tabakasında karşılığı olmaz. EÄŸer HDPbarajı aÅŸmasaydı CHP yüzde 30'u geçseydi, MHP yüzde 20'yi geçseydi buna raÄŸmen AK Parti 311 vekille iktidardı. Parlatıldı, cilalandı, ön plana çıakrıldı bu partinin barajı aÅŸması için üzde 10.1'e razı parti yüzde 13'le barajı aÅŸmasıyla bugünkü tablo ortaya çıktı. Olanda hayır vardır. Milletin takdiri böyle olmuÅŸtur

BAZI SÖYLEMLERÄ°MÄ°Z HALKTA TERS TEPTÄ°

Bazı söylemler ters tepti. CHP, MHP, HDP açısından ters tepenler var. Bizim de bazı söylemlerimizin halkta karşılık bulmadığını söyleyebilirim.

BAÅžKANLIK SÄ°STEMÄ° SÖYLEMÄ°

Biz baÅŸkanlık sistemini her gün defalarca konuÅŸulması, zarurettir, olmazsa olmaz, bunun için de ÅŸu kadar vekil gerekir gibi davranışlara karşı baÅŸkanlık meselesini yeni anayasaya baÄŸlamak suretiyle ortaya koyduk. ÇaÄŸdaÅŸ baÅŸkanlık sisteminin Türkiye'de nasıl uygulanabileceÄŸini yeni bir anayasa ile konuÅŸmak mümkün. BaÅŸkanlık sistemini amentü gibi günde 5-6-7 kez konuÅŸması, bizim de bunun yeri anayasadır,  yeni anayasada koyacağız dedik. Arada belki bir nüans oldu. Halkımız bu nüansı mutlaka deÄŸerlendirmiÅŸtir. DiÄŸer partilerin de böyle bir niyeti yok. Dilerim yeni hükümet kurulunca bu partiler bir araya gelir, kırmızı çizgilerle deÄŸil, samimi, çaÄŸdaÅŸ bir anayasa yapmak için bir araya gelirse olabilir. BaÅŸkanlık sistemi anayasada yer alamayacağına göre mevcut sistemin devam edeceÄŸini söylemek yanlış olmaz.

ERDOÄžAN'IN SÖYLEMLERÄ° SEÇÄ°M SONUCUNU NE YÖNDE ETKÄ°LEDÄ°?

Ancak anayasa kuralları içinde veya etik kuralları içinde bir cumhurbaÅŸkanı yapar mı diye sorarsanız sayın CumhurbaÅŸkanı bunu yapacağını, farklı bir cumhurbaÅŸkanı olacağını söyledi. Artık bu sözler üzerine yorum yapmak doÄŸru olmaz. Olumlu mu olumsuz mu etkileri olduÄŸunu hem anket çalışmaları ile hem de konuyu gündeme getiren arkadaÅŸlarla ilgili bir bahsin olduÄŸunu söyleyebilirim. Söyleyemem. CumhurbaÅŸkanı'na saygısızlık etmek istemem. Yorumu bizi izleyenler yapsın.

CUMHURBAÅžKANLIÄžI SARAYI 

Bu konuda görüÅŸ beyan etmem. Sayın cumhurbaÅŸkanımız daha önceleri baÅŸbakanken BaÅŸbakanlık Hizmet Binası olarak düÅŸünülmüÅŸ büyük bir kompleks yapmak istiyordu. Haklıydı. Bu yapıldı. Sonradan da sayın cumhurbaÅŸkanımız burayı ben kullanayım, Çankaya'yı da baÅŸbakan kullansın dedi. Bu onların arasındadır. Orayla ilgili aşırı rencide edici sözler söylendi. EleÅŸtiri haktır. Burayı eleÅŸtirenler haksızdır, haindir, kötüdür de denmemesi lazım. Bir vatandaÅŸ israf diyorsa neden israftır, neden israf deÄŸildir anlatılır. Bir insan bile ev yaptırırken kaba haliyle alır, için istediÄŸi gibi yaptırır. Evinde bunu yaptıran CumhurbaÅŸkanlığı'nda da iyi malzeme kullanır. Yerli olur, ithal olur. Ä°yi iÅŸçilik gerekir. Özel imalat ve özel iÅŸçilikte masrafı biraz fazla görünebilir.

Ä°sraf konusu bana ait. Patenti üstümde kaldı. Allah diyor ki ‘yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz'. Bir akarsudan bile abdest alsanız israf etmeyiniz diye buyuruyor peygamberimiz. Ä°sraf fazlasıdır. Hayırda israf olmaz. Ama israf etmeyeceksiniz. Fazla masraf yapmayacaksınız diye kendime göre vaazla karışık bir sohbet yaptım. Sonra da herkesin kendi özel hayatında da israf var dedim. Bu devlette de israf var mı derseniz ‘var' dedim. Bir cumhurbaÅŸkanlığı sarayıdır. Yabancı konukları da kabule derken bin yıllık tarihimizin gösteriÅŸinin mutlaka konması lazım. En güzel örnek Pembe Ä°ncili Kaftan'dır.  Okuyanlar CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nı ondan sonra konuÅŸsun. Burası yanlıştır diyenlere de kulak verin. Åžu malzeme kullanıldı, ÅŸöyle oldu derseniz insanlar da konuÅŸur. EleÅŸtiri olmalı, haktır. Ama eleÅŸtirilerin de ciddi olması lazım.

(ErdoÄŸan cumhurbaÅŸkanlığından istifa eder ve partinin başına geçer mi sorusuna) Bir defa böyle bir ÅŸeyin konuÅŸulması ayıp olur. AK Parti'nin başında bir Genel BaÅŸkan var. Bana göre DavutoÄŸlu çok baÅŸarılı bir performans gösterdi ve halkımıza sıcak geldi. Sonuç niye böyle derseniz? Onun baÅŸka nedenleri var. Onun DavutoÄŸlu Ahmet Hoca profili Erbakan Hoca'dan sonra hoca olduÄŸu için söylüyorum halkın benimsediÄŸi bir isim haline geldi. Genel Bakanlığı'nın devam edeceÄŸini düÅŸünüyorum. Ne sayın cumhurbaÅŸkanının böyle bir niyeti vardır ne de partinin böyle bir ihtiyacı vardır diye düÅŸünürüm.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.