Sosyal Medya

Dünya

ABD: EndiÅŸe duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rathke, ABD öncülüğündeki koalisyonun havadan desteğini alan PYD’ye bağlı YPG güçlerinin, Suriye'nin kuzeydoğusunu boşalttığına dair haberlerden endişe duyduklarını söyledi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke’ye, günlük basın brifinginde, uluslararası koalisyonun desteÄŸini ardına alan PYD milislerinin ülkenin kuzeydoÄŸusunu boÅŸalttığı ve halkın yurtlarından kaçmasına neden olduÄŸuna dair haberler soruldu. Bu tür haberlerden bilgileri olduÄŸunu ve endiÅŸe duyduklarını belirten Rathke, alanda olanlara yönelik daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını ifade etti.

Rathke, "PYD’ye, geçmiÅŸte Kürt rakip siyasi partilerin sindirilmesinin de aralarında bulunduÄŸu insan hakları konusundaki sicillerine dair kaygılarımızı kendilerine dile getirmiÅŸtik. Bunlar dile getirdiÄŸimiz endiÅŸeler. Sorunuzda ABD’nin hava saldırılarını ve desteÄŸimizi belirttiniz; bölgedeki hava saldırılarımızın odak noktası da IŞİD ile mücadele, baÅŸka herhangi bir amacı yok" diye konuÅŸtu.

PYD’nin, ABD liderliÄŸindeki koalisyonun da hava desteÄŸiyle Tel Abyad bölgesinde halkı, evlerini terk etmeye zorladığı belirtiliyordu. Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi BaÅŸkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci de AA muhabirine yaptığı açıklamada, YPG güçlerinin Türkmen köylerini boÅŸaltmaya ve o bölgelere Kürtleri yerleÅŸtirmeyi amaçladığını dile getirmiÅŸti.

Türk yetkililer de, Esed rejimi ve PYD'nin saldırıları nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye öncelikli olarak hasta, çocuk, kadın ve yaÅŸlılar olmak üzere son iki hafta içinde yaklaşık 15 bin kiÅŸinin giriÅŸ yaptığı bilgisini vermiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.