Sosyal Medya

Güncel

Üçüncü köprünün bağlantı yollarına mahkeme iptali

Mimarlar Odası'nın açtığı dava sonucunda 8. İdare Mahkemesi, 3. Köprü'nün bağlantı yollarının yapımını durdurdu.



Ä°stanbul'da 3.Köprü’nün baÄŸlantı yollarının Beykoz ve Sarıyer Rumeli Feneri’ndeki BoÄŸaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde yer alan geçiÅŸlerine iliÅŸkin imar planı 8. Ä°dare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mimarlar Odası ile Åžehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, mahkeme Kuzey Marmara Otoyolu’nun bu bölgeye iliÅŸkin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından 2013’te onaylanan 1/5000’lik plan tadilatını hukuka aykırı buldu.

Birgün gazetesinin haberine göre, mahkeme, plan tadilatında Çevre Düzeni Planı’nın ihlal edildiÄŸi, ekolojinin olumsuz etkileneceÄŸi ve bakanlıkça yapılan planın BoÄŸaziçi Kanunu’na göre hukuka aykırı olduÄŸu tespitlerinde bulundu.

Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay plan tadilatının kapsadığı Beykoz ve Rumeli Feneri geri görünüm ve etkilenme bölgesindeki yol geçiÅŸine iliÅŸkin inÅŸaat çalışmalarının iptal kararıyla birlikte durdurulması gerektiÄŸini belirtti.

GEREKÇE

BoÄŸaz geçiÅŸ ve güzergâhları üst ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda gösterilmedi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüÄŸe konulan 1/25.000 ölçekli Kuzey Marmara Otoyolu Nazım Ä°mar Planı imar mevzuatındaki plan tanımlarıyla uyumsuz. Sadece BoÄŸaz GeçiÅŸi ve çevre yollarının gösterildiÄŸi güzergah ÅŸeması niteliÄŸindeki planda arazi kullanım kararları yer almamış.

BaÄŸlantı yolunun güzergahı, doÄŸal kaynakları ve ekolojik rezervleri olumsuz etkileyecek.

BoÄŸaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesi olan bu alanda 2960 sayılı BoÄŸaziçi Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekiyor. Bu kanuna baÄŸlı olarak planlama yetkisi Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nde. Ancak planın Bakanlıkça yapılması yetki yönünden hukuka aykırılık oluÅŸturuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.