Sosyal Medya

Dünya

Dempsey: Ä°ran ordusunu geliÅŸtirebilir

ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, nükleer programında nihai anlaşma sağlanması halinde, İran’ın yaptırımların sona ermesinden elde edeceği kaynakları ordusunu geliştirmek için kullanabileceğini söyledi.



Ä°srail’e yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere konuÅŸan ABD Genelkurmay BaÅŸkanı General Martin Dempsey, nükleer silahı olmayan bir Ä°ran’ın ‘çok daha iyi’ olacağını belirtti. Dempsey, nükleer programı üzerinde nihai anlaÅŸmanın saÄŸlanması halinde, Ä°ran'ın yaptırımların kaldırılması sırasında elde edeceÄŸi kaynaklarla ordusunu geliÅŸtirmeye yönelebileceÄŸini ifade etti.

Reuters haber ajansının haberine göre, Dempsey, Ä°srail yönetimine Washington'un anlaÅŸmanın saÄŸlanmasına baÄŸlı olmaksızın Ä°ran’ın tehdidini azaltmaya çalışacağına dair teminat verdi.

Kudüs’te gazetecilere açıklama yapan Dempsey, "AnlaÅŸma saÄŸlanırsa da, saÄŸlanmazsa da üstümüze düÅŸeni yapacağız. Bunu ikimizin ordularının arasında inÅŸa ettiÄŸimiz güveni ile içinde olduÄŸumuz hazırlıklarla birlikte yapacağız" diye konuÅŸtu.

'Tarihi anlaÅŸma'

Nükleer müzakerelerde Ä°ran ve Batı ülkeleri arasında 'siyasi çerçeve anlaÅŸması' 2 Nisan’da saÄŸlanmıştı. AnlaÅŸmanın taslağı yazılmaya baÅŸlanacak ve tüm ÅŸartlar yerine getirilirse 30 Haziran’da nihai anlaÅŸma imzalanacak.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama varılan anlaÅŸmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu iyi ve tarihi bir uzlaÅŸmadır. EÄŸer nihai bir anlaÅŸma saÄŸlanırsa dünya daha güvenli bir hale gelecek. Ä°ran'ın artık nükleer silah elde etme fırsatı olmayacak. EÄŸer Ä°ran anlaÅŸmaya uyarsa Ä°ran'a yönelik ABD ve BM yaptırımları aÅŸama aÅŸama kalkacak, aksi olursa yaptırımlar tekrar yürürlüÄŸe girecek" demiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.