Sosyal Medya

Güncel

Köyde sandıklar boş kaldı

Kütahya’nın Simav ilçesinin köye dönüştürülen eski Kuşu beldesinde yaşayanlar tepkilerini dile getirebilmek için oy kullanmadı.



Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düÅŸtüÄŸü için belde statüsünü kaybederek köye dönüÅŸen KuÅŸu'da seçmenler, 30 Mart Yerel seçimleri, 1 Haziran'daki tekrarlanan muhtarlık seçimi ile 10 AÄŸustos'ta yapılan CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin ardından bu günkü milletvekili seçiminde de sandığa gitmeyerek dertlerini, sıkıntılarını bir kez daha hükümet ve devlet yetkililerine iletmeye çalıştı. Son yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan KuÅŸu Köyü'ne dönemin Simav Kaymakamı Ä°brahim Süha Karaboran tarafından KuÅŸu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atanmıştı. Ancak bu atama, 2013 TÜÄ°K verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu KuÅŸu Köyü halkını tatmin etmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla geçen 1 Haziran'da, bin 502 seçmenin bulunduÄŸu KuÅŸu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, "Muhtar deÄŸil, belediye baÅŸkanımızı seçmek istiyoruz" diyen KuÅŸulu'lar yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Dönemin Simav Kaymakamı Ä°brahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden KuÅŸu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. Geçen 10 AÄŸustos'taki CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde de oy kullanmayan KuÅŸulu'ların belediyelik haklarının geri verilmemesi halinde bundan sonra yapılacak seçimlerde de sandığa gitmeyeceÄŸi belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muhtar Vekili Feridun Aktay, "Simav 19 Mayıs 2011'de 5.9'luk depremle sarsıldı. Çok sayıda bina ağır ve orta hasar gördü. VatandaÅŸlar panik içinde ikamet ettikleri yerleri geçici bir süreliÄŸine terk etti. Daha sonra ise tekrar ikamet ettikleri yerlere döndü. Åžimdi nüfusumuz 2 binin üzerine çıkınca vatandaÅŸ haksız yere elimizden alınan belde belediye hakkımızın tekrar geri verilmesini istiyor. Bu yüzden de bundan önceki üç seçimi boykot ederek sandık başına gitmedi. Hakkımızı aramak için mahkemelere baÅŸvurduk. Ankara'da 10'uncu Ä°dare Mahkemesinin yanı sıra 16'ıncı Ä°dare Mahkemesi'nde iki dava açıldı. Avukatlarımız, 152'nci madde kapsamında davaların sonucunun lehimize olabileceÄŸi yönünde görüÅŸ bildiriyorlar, bizlerde sabırla davaların sonucunu bekliyoruz” dedi.

BELDE HAKLARININ GERİ VERİLECEĞİNE İNANIYOR

KuÅŸu halkının haksız yere ellerinden alınan belde hakkının geri döneceÄŸine inandığı için bu güne kadar gerçekleÅŸen seçimlerde yasal çerçevede kalmak kaydıyla sandığa gitmeyerek seslerini duyurmaya çalıştığına inandığını ifade eden Muhtar Aktay, “Bütün vatandaÅŸlarımız bundan önceki seçimlerde olduÄŸu gibi bu günkü milletvekilliÄŸi seçiminde de sandığa gitmeyerek seslerini hükümet ve devlet yetkililerine duyurmaya çalışıyor. Bu yapılanın herhangi bir boykot veya baÅŸ kaldırma olarak algılanmaması gerekiyor. Tüm vatandaÅŸlarımız haklı olduÄŸunu duyurmaya çalışıyor. Bir gün hükümet veya devlet yetkililerinin sesimizi duyup 63 yıllık belediyelik hakkımızı geri vereceÄŸine inanıyoruz. Bu inançla belediyemizin hiçbir sistemine, hatta tabelasına bile dokunmadık. BelediyeliÄŸimizin tekrar geri döneceÄŸine inancımız tam. BelediyeliÄŸimiz geri gelince de 4 dönemdir gitmediÄŸimiz sandık başına giderek hem belediye baÅŸkanımızı hem de dört muhtarımızı seçeceÄŸiz. Bu inançla mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuÅŸtu.

KUÅžULU'LAR KARARLI

KuÅŸu sakinlerinden Murat GüntaÅŸ (51), "KuÅŸu halkı olarak haksız yere elimizden alınan beldeliÄŸimizin geri verileceÄŸine inanıyoruz. Bu yüzden de yasal çerçevede kalmak kaydıyla tüm köy halkı olarak sandığa gitmiyoruz. Amacımız sesimizi duyurmak” dedi.

Emekli öÄŸretmen Åžahap AydoÄŸdu (67), “Oy kullanmadığımız için üzgünüz. Seçmek istediÄŸimizi seçemiyoruz. Ancak KuÅŸu'nun beldelik hakkı daha önemli. Çünkü beldelik hakkımızın haksız bir ÅŸekilde elimizden alınarak köye dönüÅŸtürülmemizi içimize sindiremiyoruz. Beldelik hakkımız geri verildiÄŸi takdirde bundan sonraki seçimlerde sandığa koÅŸa koÅŸa gideriz” diye konuÅŸtu.

Bir diÄŸer KuÅŸu sakini Hatice Dumlupınar (68) ise, “BelediyeliÄŸimiz geri verilinceye kadar seçimlerde oy kullanmayacağız. Bunu herkesin bilmesi lazım. Bu durumu herkesin kabullenmesi lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Hatice Akpınar isimli vatandaÅŸ (69), “Belediyelik gelmediÄŸi sürece oy yok. Kimse aksini düÅŸünmesin. Oy yok” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.