Sosyal Medya

Dünya

Havayollarının yolculardan sakladığı 5 sır!

Uçakla seyahat edenler haklarını iyi bilmezse, havayolları da bunları saklamaya, hatta birer sır haline getirmeye çalışıyor



Uçakla seyahat edenler haklarını iyi bilmezse, havayolları da bunları saklamaya, hatta birer sır haline getirmeye çalışır. Nitekim tecrübeyle sabittir. Havayollarının sizlerden sakladığı bazı sırları merak ediyor musunuz?

OTELLE, YEMEKLE YETÄ°NMEYÄ°N!

Dış hat uçuÅŸlarında veya iç hatlardaki seferlerde yaÅŸanan rötarlarda yolcuların gecikme durumuna göre çeÅŸitli hakları doÄŸar. Mesela mücbir sebepler olmadan dış hatlarda 4 saat, iç hatlarda ise 2 saat üzerine çıkan gecikmelerde havayolundan tazminat hakkınız doÄŸar.

Ancak ÅŸirketler bu detaylarla uÄŸraÅŸmak yerine, yolcuyu gecikmeli de olsa yeni uçuÅŸ planıyla meÅŸgul etmeyi tercih eder. Bazı durumlarda çeklerle yiyecek-içecek ve haberleÅŸme ihtiyacının karşılanması için adım atarlar.

Konaklamalar için otellere yönlendirirler. Ancak bunlar havayollarının yapması gereken hususlar, sizin daha fazla hakkınız olduÄŸunu unutmayın.

KISITLI/PROMOSYON BÄ°LET TUZAÄžI

Promosyon olmayan, kısıtlamalar içermeyen biletlerinizi uçuÅŸunuza 24 saat kala iptal edebilirsiniz. Ancak birçok yolcu bilet alırken, en ucuzunu tercih etmeye çalıştığından ve havayolları da gerekli uyarılarda bulunmadığından kısıtlı veya promosyon olarak tarif edilen sınıftan bilet satılıyor.

Bilet alırken saklanan bu gerçeÄŸi öÄŸrenmeniz halinde küçük bir farkla normal sınıftan bilet alabilirsiniz. Normal sınıflı biletiniz olduÄŸu zaman bir hafta önceden uçuÅŸu planı deÄŸiÅŸikliÄŸi veya uçuÅŸa 24 saat kala bilet iptali yapabilirsiniz. Fakat uçuÅŸun gecikmesi halinde her türlü promosyon biletin bedeli yolcunun talep etmesi halinde ödenmesi gerekir.

OVERBOOK HAKSIZLIKLARI

Özellikle yoÄŸun dönemlerde rezervasyon yaptırdığı halde bazı yolcuların uçuÅŸa gelmeme ihtimali dikkate alınarak, ÅŸirketlerin baÅŸvurdukları “overbook” yani fazla rezervasyonun muhatabı olmanız durumunda dikkatli olun.

EÄŸer biniÅŸ kartını alıp uçaÄŸa bindiyseniz ve o uçuÅŸtan vazgeçmek için bir sıkıntınız yoksa havayoluyla pazarlık yapar, iyi tekliflerle uçuÅŸunuzu erteleyebilirsiniz. Ancak overbook sebebiyle biniÅŸ kartı almakta zorluk yaşıyorsanız, durum deÄŸiÅŸiyor.

Zaman kaybetmeden, uçak kapıyı kapatıncaya kadar haklarınızın aramak için ÅŸirket personelinin kafasında boza piÅŸirmezseniz, hiçbir ÅŸey elde edemezsiniz. Fazla rezervasyon sebebiyle uçuÅŸu kaçırmanız halinde yasal haklarınızı aramak için kesinlikle durumu belgelendirmeniz gerekir. Buradaki sır, iÅŸin belgelendirmesinde saklı...

GECÄ°KEN BAGAJ Ä°ÇÄ°N PARA Ä°STEYÄ°N

En fazla yaÅŸanan yolcu problemlerinin başında kaybolan veya gecikmeli gelen bagaj meselesi yer alıyor. Diyelim ki, Ä°stanbul’dan Chicago’ya gittiniz ve bagajınızın sizinle birlikte uçaÄŸa yüklenmediÄŸini öÄŸrendiniz.

Gerekli iÅŸlemler yapıldı ve havayolu yetkilileri konaklayacağınız adrese bir gün sonra bagajınızı ulaÅŸtıracaklarını ilettiler. Birincisi sadece bilgiyle yetinmeyin, durumu belgelendirin.

Ä°kinci husus ise gecikecek gün kadar ihtiyaçlarınızın karşılanması için para talep edin. Duruma göre günlük 100 dolar gibi rakamlarla sizi ikna etmeye çalışacaklardır. Ancak ısrarcı olmazsanız, bu durum sizden saklanır.

BaÅŸta kıyafet ihtiyacı olmak üzere durumunuzu belgelendirecek dokümanları önlerine koyarsanız daha yüksek rakamlar da alabilirsiniz. Mesela o akÅŸam smokinle veya iyi bir takımla bir törene katılmanız gerekiyorsa, talep edeceÄŸiniz rakam da bellidir. Israrcı olun. Ya ihtiyacınızı alsınlar ya da bedelini versinler. 

UÇUÅž PLANI DEĞİŞİKLİĞİNDE UYANIK OLUN 

Havalimanına geldiniz ve ÅŸirket yetkilileri direkt yapacağınız uçuÅŸun baÄŸlantılı olarak gerçekleÅŸeceÄŸini söylediler. Ya da kendi uçuÅŸlarının iptal olduÄŸunu ama baÅŸka bir havayoluyla sizi uçuracaklarını ifade ettiler. Hemen tekliflerini kabul etmeyin.

Ekstra neler verebileceklerini ve haklarınızı sorgulayın. En azından uçuÅŸ planı deÄŸiÅŸikliÄŸiyle doÄŸacak zararlarınızı isteme hakkınız var, unutmayın. Zaten siz üstelediÄŸiniz takdirde personel çeÅŸitli önerilerle gelecektir.

(Habertürk)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.