Sosyal Medya

Coğrafyamız

İnsan Hakları Örgütü: İsrail

İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, çocuk haklarını ihlal eden İsrail'in "utanç listesi"nden çıkarılması baskılarına boyun eğmeme çağrısında bulundu.



Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a Ä°srail'in "utanç listesi"nden düÅŸürülmesi baskılarına karşı koyması talebinde bulundu.

Merkezi New York'ta bulunan HRW, BM Genel Sekreteri Ban'a yaptığı çaÄŸrıda, Ä°srail'in ve müttefiklerinin baskılarına karşı koyup, Ä°srail ordusunun çocuk haklarını ihlal edenlerin bulunduÄŸu ve "utanç listesi" olarak anılan listede yer almasının saÄŸlanmasını istedi.

HRW'nin açıklamasında, Ä°srail ordusunun 2014 yılı yaz ayında Gazze'ye ve BM okullarına yasa dışı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılarla, Filistinli çocukların öldürüldüÄŸünün belgelendiÄŸi kaydedildi.

HRW'nin BM Temsilcisi Philippe Bolopion konuyla ilgili yaptığı açıklamasında BM Genel Sekreteri Ban'ın listeyi siyasi baskı olmadan, gerçekler üzerine oluÅŸturmasıyla çocuk haklarını güçlendirebileceÄŸini ifade etti.

Genel Sekreter'in raporunda saldırganların listeden çıkarılması durumunda raporun bütünlüÄŸü ve etkisinin hasara uÄŸramış olacağını belirten Bolopion, saldırgan olarak bilinen ülke ve grupların listeye dahil edilmemesinin baÅŸarısızlık olacağını ve savaÅŸlar sırasında çocukların korunması için güçlü bir araç olan rapora zarar vereceÄŸini kaydetti.

Genel Sekreter Ban'ın BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Haziran ayı ortasında sunması beklenen raporda bölgedeki her iki tarafın da çocuklara karşı, hukuk dışı cinayetler, çocukların silah altına alınması, cinsel ÅŸiddet ve okullara saldırı gibi ciddi insan hakları ihlalleri iÅŸlediÄŸini içeriyor. BM Genel Sekreteri'nin raporunda Ä°srail ve Filistin dışında, Pakistan, Tayland ve Hindistan'da da ülke ve silahlı gruplar olarak çocukların silah altına alınmasıyla çocuk haklarının ihlal edildiÄŸi kaydediliyor.

Ä°srail, "utanç lisesi" olarak da anılan çocuk haklarını ihlal edenler listesinden çıkarılması için BM Genel Sekreteri Ban'a baskı yaptığıyla ilgili iddiaları yalanlarken, Foreign Policy dergisinin pazartesi günkü haberinde ABD'nin Ä°srail lehine BM'de lobi yaptığı dile getirilmiÅŸti.

BM'nin açıklamasında göre Ä°srail'in 51 gün süren saldırılarında sadece BM okullarında 44 Filistinli hayatını kaybederken 220 kiÅŸi yaralandı.

Ä°srail ordusunun 2014 yılı Temmuz ve AÄŸustos ayında Gazze'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılarda aralarında sivil ve çocukların da olduÄŸu 2 bin 100'den fazla Filistinli hayatını kaybederken ölenlerin 500'ünü çocuklar oluÅŸturdu. 11 binden fazla kiÅŸinin yaralandığı saldırılarda, 100 binden fazla Filistinli evsiz kaldı. Ä°srailli yetkililerin açıklamasına göre ise Ä°srail'de 67 Ä°srail askeri ile biri çocuk altı sivil hayatını kaybetti, 469 asker ve 255 Ä°srailli sivil yaralandı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.