Sosyal Medya

Dünya

Suudi-İsrail gizli görüşmesinden 'Kürt devleti' çıktı

İsrail ve Suudi Arabistan'dan bazı üst düzey yöneticilerin İran'ın Ortadoğu'daki faaliyetlerinni durdurulması için beşinci defa bir araya geldiği ortaya çıktı, Suudiler'in İran'a karşı bir Kürt devleti kurulması fikrini ortaya attığı bildiriliyor



Suudi Arabistan ve Ä°srail'in 2014 yılının başından beri beÅŸ kez bir araya gelerek 'ortak düÅŸman' oalrak nitelendirdikleri Ä°ran'la ilgili konuları görüÅŸtükleri öne sürülüyor. Ä°ki ülkenin son olarak Washington merkezli Yahudi düÅŸünce kuruluÅŸu Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi (CFR Council on Foreign Relations) aracılığıyla bir araya geldiÄŸi bildiriliyor.

CFR'de yapılan son görüÅŸmede emekli Suudi general Enver Macid EÅŸki, Prens Bender Bin Sultan, Ä°srail'n eski ABD büyükelçilerinden Dore Gold'un yer aldığı ve birer konuÅŸma yaptığı kaydedildi. KonuÅŸmalarda ağırlıklı olarak Ä°ran'ın ortak düÅŸman olduÄŸu ve OrtadoÄŸu'daki yayılmasının engellenmesi gerektiÄŸi ifade edildi.

EÅŸki'nin konuÅŸmasında Ä°ran'ın 1979'dan sonra kısa bir tarihini verdikten sonra Ä°ran'ın terör eylemleri gerçekleÅŸtirdiÄŸini iddia ederek Ä°ran'ın OrtadoÄŸu'daki yayılmasını önlemek için yedi maddelik bir plan sundu. Maddelerden birisinin Ä°srail ve Araplar arasında barışı saÄŸlamak, ikincisinin ise Ä°ran'da rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi için çalışılması ÅŸeklinde. Ayrıca Arap BirliÄŸi'nin bölgesel bir güç kurması ve Ä°ran, Türkiye ve Irak topraklarında bağımsız bir Kürt devleti kurulması da sunulan maddeler arasında yer aldı.

Ä°srailli büyükelçi Gold ise konuÅŸmasında Ä°ran tehlikesine vurgu yaptı ancak rejim deÄŸiÅŸikliÄŸinden söz etmedi. Suudi Arabistan'la henüz tüm görüÅŸ ayrılıklarını gidermediklerini ancak bunu temenni ettiklerini kaydetti.

Ä°srailli ve Suudi yetkililerin konuÅŸmalarının bir diÄŸer önemli konusu ise Ä°ran ile batılı güçlerin yürüttüÄŸü nükleer müzakereler oldu. Ä°ki ülke de müzakerelerden rahatsızlığını sık sık dile getiriyor.

Suudi Arabistan ve Ä°srail arasındaki ikili toplantıların önceki oturumları Hindistan, Ä°talya ve Ç:ek Cumhuriyeti'nde yapıldı. Suudi Arabistan, Ä°srail'in tanımıyor. Ä°srail ise Filistin devletini tanımıyor. Bu gerekçelerle iki ülke ve Ä°srail ile tüm Arap ülkeleri arasındaki iliÅŸkiler sürekli gergin durumda. Ancak 1990'lı yıllardan itibaren Katar ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkeleri Ä°srail'in ülkelerinde istihbarat için bulunmasına izin vermiÅŸti.

Öte yandan Ä°srail'le sürekli mücadele halinde olan Lübnan Hizbullah örgütünün Ä°ran destekli olduÄŸu gerekçesiyle Ä°srail bu ülkeye düÅŸmanlık besliyor.

Ä°srail ve Suudi Arabistan’ın görüÅŸmeleri ne zamana kadar devam ettireceÄŸi ve nasıl bir sonuç çıkacağı ise bilinmiyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.