Sosyal Medya

Dünya

Batı basını: AK Parti gitmeli, HDP barajı aşmalı...

Türkiye seçimleri Batı basınında da yoğun bir ilgi görürken, makalelerde özellikle HDP'ye önemli yer veriliyor. Makalelerdeki bir diğer ortak nokta ise; AK Parti'nin ve Erdoğan'ın mutlaka gitmesi üzerine...



Dünya Bülteni haberine göre; 7 Haziran seçimlerine üç gün gibi kısa bir süre kaldı. Seçimler, Türkiye'de olduÄŸu gibi ABD ve Avrupa ülkelerinde de gündemde önemli bir yer tutuyor.

Graham E. Fuller'den Daniel Domeby'e ve Michael Rubin'e kadar birçok yazarın yanı sıra Guardian, New York Times, Washington Post ve Haaretz gibi bazı gazeteler seçimlerle ilgili çeÅŸitli analizler yayımladı. Makalelerin ortak özelliÄŸi CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve AK Parti karşıtlığı. Bir diÄŸer özellik ise HDP'ye önemli yer ayırıyor olmaları.

Morton Abramowitz'in Bipartisan Policy'de yayınlanan makalesinde HDP'nin bu seçimde barajı aÅŸmaya çalışacağı belirtilerek koalisyon iddialarına yer veriliyor. AK Parti için MHP ve HDP olmak üzere iki koalisyon ortağı olduÄŸu öne sürülen analizde MHP ile kurulacak bir koalisyonun GüneydoÄŸu'daki seçmeni etkileyeceÄŸi ifade ediliyor.

Türkiye üzerine analizleri ile bilinen Graham E. Fuller Huffington Post'taki makalesinde ErdoÄŸan'a yönelik sert eleÅŸtirilerde bulunuyor. Fuller, AK Parti'nin seçimleri kazanması halinde ErdoÄŸan'ın tek adam olacağını iddia ediyor.

Yeni Türkiye isimli bir kitap da yazan Fuller, daha önce AK Parti'yi savunduÄŸunu belirterek zamanla partinin ve ErdoÄŸan'ın deÄŸiÅŸtiÄŸini öne sürüyor. Fuller, ErdoÄŸan'ı Putin ile mukayese ediyor.

Financial Times'taki bir haberde ise CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'ndaki tuvalet kapakları ile ilgili tartışmanın seçim kampanyasına dönüÅŸtüÄŸü savunuluyor. Haberde ErdoÄŸan, otoriter ve müsrif olmakla suçlanıyor.

Michael Rubin'in American Enterprise Institute'te yayınlanan makalesinde ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve AK Parti hakkında sert eleÅŸtiriler yer alıyor. Osmanlı'daki Harem kurumu üzerinden CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nın eleÅŸtirisini içeren yazıdaki bir diÄŸer iddia ise Türkiye'nin IŞİD'e silah desteÄŸi saÄŸladığı ve örgütün bu sebeple Türkiye ile iyi iliÅŸkiler kurduÄŸu yönünde.

Atlantic Council'de Aaron Stein tarafından yazılan makalede ise AK Parti ve HDP'nin seçimlerde iki kilit aktör olduÄŸu belirtiliyor.

Ak Parti ve HDP arasındaki din ve diyanet tartışmalarına yer verilen makalede DemirtaÅŸ'ın Diyanet'i kapatacağını vaat etmesi ve Taksim ile Kabe'yi benzetmesinin hata olduÄŸu ifade ediliyor. Bununla birlikte diyanet üzerinden yapılan tartışmaya özellikle ErdoÄŸan'ın ciddi bir ÅŸekilde dâhil olduÄŸu ve HDP'nin Ak Parti'den koparmaya çalıştığı hedef seçmen kitlesini muhafaza etmeye çalıştığı vurgulanıyor.

Haaretz'de ise "Türkiye PutinleÅŸme Yolunda mı" baÅŸlıklı makalede HDP lideri DemirtaÅŸ'tan karizmatik bir lider olarak söz ediliyor ve HDP'nin barajı aÅŸmasının AK Parti'nin yanlış iÅŸler yaptığını anlamasını saÄŸlayacağı iddia ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.